Interzicerea donaţiilor către WikiLeaks este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MasterCard şi Visa au anunţat, ieri, că au decis blocarea donaţiilor către WikiLeaks, site deţinut de către Julian Assange, arestat la londra sub acuzaţia de delicte sexuale.

Reporterii de la Europa FM au făcut un experiment şi au încercat să doneze bani către WikiLeaks, de pe ambele tipuri de carduri. Spre surprinderea lor, banii au fost indisponibilizaţi din cont, dar beneficiarul donaţiei nu poate intra în posesia acestora.

Astfel, Europa FM a încercat să lămurească problema, cerând răspunsuri băncii emitente a cardului şi reprezentanţiilor MasterCard şi Visa. Niciuna dintre cele trei organizaţii nu au oferit detalii despre motivele care au dus la această decizie şi au refuzat să dea declaraţii. Singurele lămuriri vin din comunicatele de presă oferite de Visa şi MasterCard.

Jurnaliştii de la Europa FM au apelat la serviciile avocatului Gheorghe Piperea, specialist în drept comercial, care a spus că această decizie încalcă drepturile consumatorului şi legislaţia internaţională. „Este complet ilegal, în orice stat dni lume. Banii din conturile operate cu acele carduri sunt banii persoanei titulare a cardului. Dacă el vrea să folosească banii pentru donaţii nu-l poate opri nimeni. Este o încălcare a dreptului de proprietate, o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului“, a spus acesta. Singurele situaţii care ar justifica o astfel de măsură ar fi formularea oficială a unei acuzaţii de spălare de bani asu de finanţare a terorismului.

În plus, Piperea a precizat că, în caz că sumele trimise către WikiLeaks au fost blocate pe card dar nelivrate este fapt penal. „Este înşelăciune în contracte. Dacă nu ştiţi unde sunt banii în acest moment, este fapt penal, escrocherie“, a încheiat avocatul.

O altă companie care a decis blocarea contului WikiLeaks este PayPal. Vicepreşedintele companiei a precizat că reprezentanţii guvernului american au intervenit pe lângă PayPal pentru a lua această decizie. „Departamentul de Stat ne-a spus că sunt activităţi ilegale. A fost foarte direct. Compania noastră respectă reglementările din întreaga lume, pentru a asigura protecţia brandului“, a spus Osama Bedier.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite