Internetul, noul drog al timpurilor moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de oameni din întreaga lume au devenit cyberdependenţi. Specialiştii atrag atenţia asupra pericolului alienării individuale Internetul a devenit un spaţiu virtual în care tot

Milioane de oameni din întreaga lume au devenit cyberdependenţi. Specialiştii atrag atenţia asupra pericolului alienării individuale

Internetul a devenit un spaţiu virtual în care tot mai mulţi oameni îşi petrec din ce în ce mai mult timp. Dependenţa de reţea le afectează însă negativ viaţa.

Persoanele preocupate permanent de comunicarea cu alţi web-maniaci (manianci de reţea) sunt afectate de un înalt nivel de stres.

Dependenţa de internet s-a transformat într-o gravă problemă psihologică pentru un uriaş număr de persoane din întreaga lume.

Doctor Kimberley Young, autor al cărţii "Caught in the Net: How to Recognize the Signs of Internet Addiction"(Captiv în reţea: Cum să recunoşti semnele dependenţei de internet), spune că între 15 şi 30 de milioane de americani (circa 10% din populaţia SUA) au devenit victime ale unor astfel de tulburări. Dar problema ar putea fi mult mai gravă.

De asemenea, web-mania progresează rapid în ţări cum ar fi Coreea de Sud, China şi Taiwan. Între 18 şi 30% din locuitorii acestor ţări sunt deja dependenţi de internet.

Captivi în reţea

Guvernul de la Seul consideră că dependenţa de internet este una dintre cele mai grave probleme sociale ale momentului, după ce au fost înregistrate o serie de decese în cafenele - internet din Coreea de Sud.

Circa 2,4 milioane de sud-coreeni (în jur de 30% din populaţie) sunt afectaţi de această dependenţă. În China, numărul utilizatorilor de internet a trecut de 123 de milioane, în această ţară existând deja a doua cea mai importantă comunitate a internauţilor din lume.

"Dependenţa de internet în rândul tinerei generaţii a devenit o gravă problemă a societăţii, care ar putea ameninţa viitorul naţiunii", scrie "China Daily".

Potrivit unui raport care datează de acum doi ani, "din cei 18,3 milioane de copii chinezi utilizatori de internet, două milioane erau dependenţi".

Cazuri grave de "cyberdependenţă" au fost înregistrate şi în Japonia. În ţările europene, autorităţile au devenit de asemenea tot mai îngrijorate, din cauza tendinţei de "consum exagerat" de internet.

Opt clinici speciale în China

China face parte din ţările care au reuşit să lupte cu eficienţă împotriva toxicomaniei şi a alcoolismului, potrivit "Washington Post", care subliniază că succesul este recunoscut, dar în acelaşi timp este "criticat pentru brutalitatea metodelor folosite".

"În campania sa împotriva dependenţei de internet, guvernul chinez a participat la finanţarea a opt clinici de <> pe teritoriul întregii ţări", adaugă ziarul american.

Pacienţii sunt trimişi de rude

"China se focalizează asupra luptei împotriva oricărei dependenţe, denunţată de mijloacele de informare oficiale ca fiind la originea unor decese, a unei serii de sinucideri sau a eşecurilor şcolare".

Dacă Thailanda, Coreea de Sud şi Vietnamul au luat măsuri pentru a limita timpul petrecut pe internet de către tineri, China a mers şi mai departe.

"Washington Post" a făcut o vizită în cea mai mare şi cea mai veche clinică pentru tinerii dependenţi de internet, situată la Daxing - o suburbie a Beijingului - unde se aflau internaţi 60 de pacienţi.

Jurnaliştii au aflat că există perioade de vârf în care numărul acestora ajunge şi la 280. "Puţini pacienţi cu vârste între 12 şi 24 de ani vin la clinică din proprie iniţiativă. În majoritate, sunt trimişi cu forţa de părinţi, care cheltuiesc echivalentul a 1300 de dolari pe lună pentru tratament, adică de zece ori salariul mediu lunar din China.

Coreea de Sud are cele mai multe centre de reabilitare

În ultimii ani, Coreea de Sud a fost şocată de cazurile unor persoane decedate de oboseală, după ce petrecuseră zile în şir jucându-se în reţea, potrivit "New York Times".

Absenteismul şcolar a crescut din cauza dependenţei de internet. Până la 30% din minori prezintă riscul de a deveni "cyberdependenţi", potrivit Universităţii Hanyang din Seul. Adolescenţii nu pot să se oprească din navigarea pe internet şi devin furioşi dacă sunt împiedicaţi să deschidă calculatorul.

Pentru a lupta împotriva gravelor consecinţe ale "cyberdependenţei", guvernul sud-coreean a deschis prima tabără din lume pentru tratarea maniacilor (Jump Up Internet Rescue School).

Situat într-o frumoasă pădure, acest centru beneficiază de aportul unor instructori care conduc o serie de "ateliere terapeutice". Pacienţii sunt iniţiaţi în muzică şi în olărit. Băieţii sunt puşi să se confrunte cu obstacole de tip militar sau fac călărie.

90% din locuinţe, conectate la internet

Coreea de Sud este ţara cu cele mai multe conectări la internet din lume. 93% din locuinţele din această ţară (care are 49 de milioane de locuitori) sunt legate la reţeaua mondială (pe locurile doi şi trei figurează Hong Kong şi Olanda - cu 76%, respectiv 74% dintre locuinţe conectate la internet).

Utilizarea excesivă a internetului a devenit o problemă cu nişte consecinţe foarte grave. De aceea, guvernul de la Seul a înfiinţat 140 de centre de consiliere privitoare la "cyberdependenţă", dintre care tabăra Jump Up este complet gratuită.

În aceste centre lucrează peste 1.000 de specialişti în tratarea dependenţei de internet. Autorităţile sud-coreene au trecut la măsuri după ce zece persoane au murit în cafenele-internet, în timpul unor jocuri online.

Prima tabără de "dezintoxicare" din Europa

În Germania, mulţi copii de şcoală, care au cursuri dimineaţa, vin acasă şi navighează ore în şir pe internet până la venirea părinţilor de la serviciu. Vorbesc pe chat, trimit emailuri, sunt captivaţi de jocuri în reţea. Cei mai dependenţi de internet din această ţară sunt copiii şi adolescenţii.

În urmă cu cinci ani, se ajunsese deja la un milion de "cyberdependenţi", adică 3% din populaţia Germaniei. În consecinţă, autorităţile au iniţiat "prima tabără pentru dependenţă de internet" din Europa.

Scopul acesteia era de a-i îndepărta pe copii de computere şi de a le arăta că viaţa are şi alte aspecte mult mai fascinante. Tabăra s-a desfăşurat în oraşul Boltenhagen, din nordul ţării, într-una din cele mai frumoase zone de coastă ale Mării Baltice.

35 de ore în faţa computerului

Potrivit unor estimări prudente, în urmă cu doi ani existau deja în Ţara Cantoanelor aproape 50.000 de persoane dependente de internet, adică 3% din totalul utilizatorilor de web. Cei mai afectaţi sunt bărbaţii, în special cei tineri.

Un dependent de internet petrece în medie 35 de ore pe săptămână în faţa calculatorului, a estimat psihologul Franz Eidenbenz din Zürich, autor al mai multor studii pe acest subiect.

El avertizează că o astfel de persoană "se izolează" în lumea virtuală şi neglijează lumea reală. Se rupe de relaţiile sociale, de familie, de prieteni. Rezultatele şcolare ale copiilor scad, activitatea de la serviciu a adulţilor este grav perturbată.

Institutul de medicină socială şi preventivă al Universităţii din Zürich a lansat o campanie de prevenire a dependenţei de computer. Specialiştii britanici în psihiatrie avertizează de asemenea că cel puţin10% din utilizatorii de internet au devenit deja "navigatori" maniaci în reţea.

Psihiatrii francezi tratează "drogaţii web-ului"

Cu toate că în Franţa psihiatrii nu sunt de acord cu studiile americane privitoare la "cyberdependenţă", cabinetele lor sunt frecventate mai ales de părinţi îngrijoraţi de preocuparea excesivă a copiilor lor pentru navigarea pe internet.

William Lowenstein de la spitalul Georges Pompidou povesteşte că a avut un pacient care lua cocaină pentru a rezista timp de mai mult de 24 de ore în reţea. Şi alţi toxicomani din acest spital sufereau de "cyberdependenţă", fiindcă "internetul, ca drog, hrăneşte alte dependenţe", avertizează Lowenstein.

Medicul a ţinut să sublinieze că simpla dependenţă de internet este mult mai uşor de tratat decât dependenţele faţă de substanţele psihoactive.

"Două zile fără ecran"

Circa 300.000 de francezi sunt dependenţi de internet, respectiv 1% din cei 30 de milioane de internauţi din Hexagon. Efectele sunt dezastruoase pentru persoanele mai fragile din punct de vedere psihic. Din această cauză, au fost luate iniţiative concrete împotriva navigărilor fără măsură în reţea.

De exemplu, în 6.000 de licee au fost distribuite pliante de informare asupra pericolelor reprezentate de "cyberdependenţă" şi chestionare pentru autodiagnosticarea acestei "maladii" moderne.

De asemenea, a fost organizată operaţiunea "Două zile fără ecran" pentru a-i determina pe tineri să descopere şi alte bucurii ale vieţii.

30% din minori prezintă riscul de a deveni "cyberdependenţi"

Dependenţa de internet în rândul tinerei generaţii a devenit o gravă problemă a societăţii, care ar putea ameninţa viitorul naţiunii
"China Daily"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite