Interesele NATO în zona Caspică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina şi Georgia nu pot adera la Alianţa Nord-Atlantică până ce nu îşi asigură securitatea energetică, crede Paul Gallis, expert în Congresul SUA. Securitatea energetică trebuie să

Ucraina şi Georgia nu pot adera la Alianţa Nord-Atlantică până ce nu îşi asigură securitatea energetică, crede Paul Gallis, expert în Congresul SUA.

Securitatea energetică trebuie să fie o chestiune controlată de piaţa economică, şi nu de politicile unui stat, consideră analistul american Paul Gallis. Expertul Congresului american arată că extinderea şi parteneriatele NATO în zona Mării Caspice au ca principală raţiune asigurarea securităţii energetice statelor europene.

"Securitatea energetică este o temă de mare importanţă pentru NATO şi UE, fiind şi unul dintre motivele extinderii şi parteneriatelor pentru pace ale Alianţei cu state din regiunea caspică", a declarat, joi seară, Paul Gallis, expert al Congresului american, în cadrul unei videoconferinţe de presă organizată de Ambasada SUA la Bucureşti.

Gallis admite că extinderea Alianţei Nord-Atlantice către această zonă aduce avantaje geo-politice atât statelor candidate, cât mai ales celor membre. "Cu siguranţă, unul dintre motivele pentru care NATO este interesată de Parteneriatul pentru Pace şi de alte programe de parteneriat este energia.

Cred că este un lucru evident care trebuie spus", a arătat expertul american. Gallis a avut un discurs dur la adresa Rusiei, ţară acuzată în dese rânduri de mai multe state europene, dar şi de voci de la Washington că îşi foloseşte resursele de hidrocarburi ca un instrument de presiune în relaţiile internaţionale. "Nu se poate să fim în poziţia în care ruşii sau oricine altcineva să fie capabili să întrerupă furnizarea de energie, provocând o criză ce poate afecta securitatea Alianţei", a conchis acesta.


Gallis a apărat şi proiectul Nabucco, despre care a spus că poate fi realizat în paralel cu gazoductele ruseşti. "Există destul gaz în regiunea caspică pentru a umple atât conductele ruseşti, cât şi Nabucco", a explicat el.


Interdependenţa transatlantică


Întrebat care ar trebui să fie rolul NATO în asigurarea securităţii energetice a Europei, Gallis a declarat că deocamdată se aşteaptă o decizie clară a Uniunii Europene în acest sens. "Abia după aceea rolul NATIO va fi mai clar.

În acest moment, nu este o problemă militară, dar am menţionat deja rolul întăririi relaţiilor cu statele din Asia Centrală, pentru a asigura mai multă securitate statelor de tranzit şi de origine pentru petrol şi gaze naturale", a explicat Gallis. Spre deosebire de anumiţi analişti de la Washington, printre care şi Henry Kissinger, Gallis nu crede că Tratatul Lisabona va afecta relaţiile transatlantice. "Cred că o Politică Externă şi de Securitate Comună europeană este atât în beneficiul SUA, cât şi al UE", a explicat acesta.


Scutul, amânat


Paul Gallis susţine că la Summitul NATO de la Bucureşti doar se va "discuta" despre scutul antirachetă, însă crede că nu se va lua nicio decizie. "Situaţia va fi clarificată la nivel de experţi, cu altă ocazie", a explicat el. Totodată, el recunoaşte faptul că în NATO există disensiuni în privinţa modului în care sunt desfăşurate trupele în Afganistan. "Problema apare la statele care pot face mai mult, însă nu fac", susţine acesta.


Gallis a explicat şi motivele pentru care state ca Ucraina sau Georgia nu pot adera la NATO în viitorul apropiat. "Când vorbim de Planul de Acţiune în vederea aderării la NATO, pentru Georgia şi Ucraina, poate că ar trebui ca mai întâi să rezolvăm problema de securitate energetică pentru aceste ţări", a spus Gallis. Un alt element care barează pentru moment drumul Georgiei şi Ucrainei către NATO este faptul că majoritatea statelor europene importante se opun. "Câteva ţări precum Franţa şi Germania au dat semnale publice că nu sunt de părere că Ucraina şi Georgia sunt pregătite pentru MAP", explică el.

Cine este Paul Gallis

Paul Gallis este un expert american independent care lucrează în Congresul


Statelor Unite. Este specialist în Relaţii Europene, Apărare, Comerţ, Securitate Energetică. De-a lungul timpului a publicat mai multe studii
oficiale asupra NATO, a relaţiilor franco-americane şi a securităţii energtice. De-a lungul timpului a lucrat pentru numeroşi politicieni americani importanţi, printre care fostul preşedinte Jimmy Carter sau senatorul
Joseph Biden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite