Interese divergente în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2011 ar putea să fie anul în care ţările foste comuniste din Europa Centrală demonstrează că sunt egale cu statele din Vest. Dacă luna trecută reprezintă o indicaţie, ar putea fi un an dur.

După numai o săptămână, preşedinţia ungară a Uniunii este marcată de controverse, după ce guvernele occidentale l-au acuzat pe premierul Viktor Orban că încalcă principii fundamentale ale UE prin adoptarea unei legi a presei care îi oferă prerogative sporite în domeniul media.

La rândul său, Polonia - care va prelua preşedinţia UE în a doua jumătate a anului, a fost implicată în decembrie într-o dispută cu Marea Britanie, Franţa şi Germania în legătură cu îngheţarea cheltuielilor europene. Iar România şi Bulgaria au intrat bursc în ofensivă după ce Franţa şi Germania au afirmat că vor bloca aderarea noilor membri în spaţiul Schengen.

Toate aceste iniţiative au provocat reacţii în capitalele din Europa Centrală şi de Est. Premierul ungar Viktor Orban a avertizat împotriva oricărei măsuri europene care ar trata Ungaria diferit faţă de alte ţări care au democraţii de 200 de ani. Polonia a promis că se va opune oricărei reduceri a fondurilor europene de dezvoltare destinate noilor membri, iar ministrul român de Externe a ameninţat că va bloca intrarea Croaţiei în UE dacă aderarea României la Schengen nu va fi aprobată, însă preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat ulterior de această ameninţare.

Disputele riscă să umbrească preşedinţia ungară a UE şi chiar şi pe cea poloneză, în condiţiile în care dezbaterile privind bugetul UE nu se vor încheia uşor, iar disputele privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea dura luni de zile, deoarece Franţa şi Germania nu par să renunţe la poziţia lor.

Există indicii că noii membri UE încearcă să se unească pentru a face faţă presiunilor occidentale. Un diplomat dintr-o ţară central-europeană a afirmat că membrii din Estul continentului sunt legaţi între ei de experienţa comună a epocii comuniste, a economiilor şi democraţiilor în dezvoltare şi a luptei de a obţine influenţă la Bruxelles.

Dar nu toţi noii membri pot fi puşi în aceeaşi oală (...) au o parte comună a experienţei istorice, dar poziţiile şi priorităţile economice şi în alte domenii sunt destul de diferite, consideră diplomatul. 

„Financial Times„ (Marea Britanie)8 ianuarie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite