Integrarea musulmanilor în Marea Britanie a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa îngroapă multiculturalismul. Decesul „toleranţei pasive“ faţă de cei care resping valorile occidentale a fost anunţat, la Műnchen, chiar de către premierul britanic. Premierul David Cameron a anunţat eşecul politicilor de integrare a cetăţenilor musulmani. Cancelarul german, Angela Merkel, a spus acelaşi lucru în urmă cu patru luni.

Dovada cea mai bună că politicile de integrare a tinerilor musulmani au dat greş în Marea Britanie este accentuarea extremismului religios în această ţară, unde, nu de mult, au fost descoperite mai multe celule teroriste. „Trebuie să renunţăm la toleranţa pasivă a anilor trecuţi. Avem nevoie acum de un liberalism activ, în forţă", a declarat şeful guvernului de la Londra, în Conferinţa pentru politici de securitate de la München. El a explicat că o ţară cu adevărat liberală „crede în unele valori şi le apără activ (...) Le spune cetăţenilor săi: asta este ceea ce ne defineşte ca societate", a adăugat Cameron, punctând unde a greşit Marea Britanie la capitolul integrare.

Islamiştii, lăsaţi fără fonduri

„Cu multiculturalismul statului am încurajat diverse minorităţi să locuiască separat unele de altele şi de restul populaţiei", a declarat Cameron. Lipsa unei identităţi naţionale, a explicat el, i-a făcut pe mulţi tineri musulmani să cadă pradă islamiştilor radicali. Premierul de la Londra susţine că statul trebuie să se implice mai mult, pe viitor, pentru a apăra activ egalitatea în drepturi, respectul faţă de lege, libertatea de exprimare, democraţia şi consolidarea identităţii naţionale în Marea Britanie.

Autorităţile britanice ar trebui să intervină mai eficient, a adăugat Cameron, în combaterea organizaţiilor care încurajează extremismul religios. El a apreciat că aşa-zisele organizaţii nonvio­lente, care au o poziţie ambiguă faţă de valorile tradiţionale ale Occidentului, nu ar trebui să mai primească fonduri publice şi nu ar mai trebui autorizate în campusurile universitare. „Nu vom birui niciodată terorismul, dacă acţionăm doar în afara graniţelor noastre", a spus premierul britanic. „O societate pasiv-tolerantă le spune cetăţenilor: atât timp cât respectaţi legea, vă lăsăm în pace", a apreciat şeful guvernului.

Precedentul Merkel

El a făcut distincţie clară între islam ca religie şi islamism ca ideologie politică a extremiştilor islamişti. Premierul britanic a făcut declaraţiile stând la Conferinţa de la München lângă Angela Merkel, cea care „îngropa" multiculturalismul din Germania în noiembrie, anul trecut.  „De ani de zile, de decenii, abordarea era că integrarea nu este ceva ce trebuie promovat, că oamenii trăiesc aşa unii alături de ceilalţi şi se bucură unii de alţii.(...) Acest lucru s-a dovedit fals", a declarat Merkel la vremea respectivă. Discursul lui Cameron, primul despre islamism de la preluarea mandatului de şef al guvernului,în mai 2010, a iritat organizaţiile musulmane din Marea Britanie. Consiliul Musulman a reproşat că „musulmanii sunt în continuare percepuţi ca parte a problemei, nu parte a rezolvării ei". Secretarul general al Consiliului, Faisal Hanira, a calificat discursul lui Cameron drept „dezamăgitor".

Musulmanii, iritaţi

A reacţionat dur şi organizaţia umanitară „Ramadan Foundation", care l-a acuzat pe premier de „isterie şi paranoia legate de musulmani şi islam". Cameron a fost acuzat că se aliază cu formaţiunile extremiste din Marea Britanie, care recent au organizat demonstraţii împotriva islamismului religios. Tema islamismului şi integrarea comunităţilor musulmane preocupă guvernele britanice încă din 2005, când atentate sinucigaşe comise de patru tineri musulmani crescuţi în Marea Britanie au ucis 52 de oameni. Subiectul a revenit în atenţia opiniei publice din Marea Britanie după atentatul de la Stockholm de anul trecut, organizat de un terorist sinucigaş care locuia în Luton. Potrivit unui studiu al „Centrului de Cercetare Pew" din Washington, publicat la 28 ianuarie, populaţia musulmană din Marea Britanie se va dubla, ajungând la 5,5 milioane de persoane în 2030. Anul trecut, în Marea Britanie trăiau 2,8 milioane de musulmani, însemnând 4% din populaţie.

"O societate pasiv-tolerantă le spune cetăţenilor săi: atât timp cât respectaţi legea, vă lăsăm în pace."
David Cameron premierul britanic

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite