Întâlnirea giganţilor la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dineul de stat organizat în onoarea preşedintelui chinez, Hu Jintao, este considerat în capitala americană evenimentul anului. În avanpremiera vizitei lui Hu Jintao (care a început ieri), o delegaţie economică chineză a semnat contracte în valoare de 600 de milioane de dolari cu firme americane.

În jur de 130 de diplomaţi şi oameni de afaceri chinezi au pledat, la Houston, pentru intensificarea relaţiilor comerciale şi pentru simplificarea procedurilor de viză pentru diverse categorii de vizitatori din China. Delegaţia va mai purta discuţii şi la Washington, Chicago şi Raleigh (Carolina de Nord). Voiajul economic nu a debutat întâmplător la Houston, statul Texas importând bunuri şi servicii din China în valoare de 16,2 miliarde de dolari. Alte şase acorduri comerciale între Texas şi China, în valoare de aproape 600 de milioane de dolari, au fost încheiate luni. Jeff Moseley, preşedinte al Greater Houston Partnership, şi-a exprimat speranţa că într-o bună zi un producător chinez de automobile îşi va deschide o fabrică în Texas. 

Pregătiri intense la Washington

De săptămâni bune, în capitala americană nu se vorbeşte decât despre vizita preşedintelui chinez (care a mai fost în Statele Unite în 2006), şi mai ales, despre întâlnirea dintre cei doi „giganţi" politici. Miza este uriaşă: Barack Obama şi Hu Jintao trebuie să se prezinte drept „un duo dinamic" al economiei mondiale şi să reseteze o rivalitate de durată, notează „Der Spiegel". Dineul de stat de astăzi este considerat deja evenimentul anului, şi asta nu doar pentru scena politică de la Washington. Crema de pe Wall Street s-a bătut pentru a obţine o invitaţie la dineu.

Tensiuni şi interese divergente

Vizita lui Hu Jintao - cotată de presa americană ca cea mai importantă a unui lider chinez în SUA, de la cea a lui Deng Xiaoping, în 1979 - survine pe fondul unor tensiuni ce au dominat relaţiile bilaterale în ultimul an: rata de schimb a yuanului, excedentul comercial, respectarea drepturilor omului în China sau vânzările de arme ale SUA către Taiwan. Fără îndoială, unul dintre subiectele sensibile va fi inflexibilitatea ratei de schimb a yuanului, o strategie criticată de marea majoritate a ţărilor occidentale. Ieri, trei senatori democraţi au anunţat că vor introduce un proiect de lege care să permită sancţionarea Chinei pentru subevaluarea monedei naţionale şi pentru prejudicierea producătorilor americani.

Anul trecut, un proiect asemănător a trecut în Camera Reprezentaţilor, dar a fost respins de Senat. Cei trei susţin însă că, de data aceasta, beneficiază de suficient sprijin pentru a fi adoptat de ambele Camere. „Nu ne mai putem permite să pierdem locuri de muncă şi bunuri din cauză că Beijingul îşi manipulează moneda", a declarat unul dintre iniţiatorii proiectului de lege. Printre penalizările propuse de iniţiatorii proiectului de lege se numără creşterea tarifelor la principalele produse importate din China şi împiedicarea companiilor chineze să obţină contracte guvernamentale americane. În replică, Ministerul chinez de Externe a precizat că Beijingul va flexibiliza rata de schimb a yuanului, dar şi-a exprimat speranţa că senatorii SUA nu vor leza relaţiile sino-americane. Tot în zona economică, analiştii se aşteaptă ca Obama să-i reamintească omologului de la Beijing că trebuie să impulsioneze consumul intern. Deficitul comercial al SUA faţă de China a ajuns în noiembrie 2010 la peste 25 de miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.

Un mic răgaz

Un alt punct important pe agenda discuţiilor va fi problema nord-coreeană. Washingtonul doreşte ca Beijingul - singurul aliat al Coreii de Nord - să convingă Phenianul să renunţe la programul nuclear şi să evită incidentele cu vecinii din Peninsulă. Până acum, China a rezistat presiunilor americane în acest sens. Oficialii chinezi se tem că SUA îşi întăresc relaţiile cu alte ţări din Asia pentru a contracara influenţa în creştere a Chinei în zonă. Vizita lui Hu nu va rezolva toate problemele dintre cele două ţări, dar poate oferi un răgaz, este de părere Sun Zhe, profesor la Universitatea Tsinghua din Beijing, citat de Reuters. „Dacă răgazul va dura măcar până în februarie sau chiar mai mult, ambele părţi vor avea trei luni în care să lucreze la îmbunătăţirea relaţiilor", a declarat Sun Zhe. Dorinţa Chinei de a coopera în materie de terorism, neproliferare nucleară şi energie regenerabilă reprezintă un factor ce poate contribui la detensionarea relaţiilor. Pe de altă parte, rămân însă puternicele interese comerciale ale marilor companii exportatoare din China, puţin dispuse la concesii.

"Actualul sistem monetar internaţional dominat de dolarul american este un produs al trecutului. Dar transformarea yuanului într-o monedă internaţională este un proces destul de îndelungat."
Hu Jintao preşedintele Chinei

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite