Întâlnire secretă între ungurul Orban şi Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viktor Orban a avut convorbiri discrete cu directorul general al Gazprom, Aleksandr Miller. Presa ungară a aflat de acest eveniment de pe site-ul companiei ruse. Abia după aceea, purtătorul de cuvânt al premierului a anunţat oficial întâlnirea.

Potrivit site-ului, au fost trecute în revistă problemele actuale ale colaborării energetice ruso-ungare, mai ales stadiul în care se găseşte  realizarea gazoductului South Stream. Acest proiect este  deosebit de important, au subliniat cei doi parteneri, deoarece satisface interesele ambelor ţări dar şi pe cele ale strategiei europene în domeniul energetic.

De remarcat este schimbarea de orientare faţă de acum cinci ani a premierului Ungariei. În 2007, pe când Fidesz se afla în opoziţie,  partidul s-a opus vehement oricărei colaborări cu Rusia în domeniul energetic. Orban a declarat atunci, într-un interviu, că "nu dorim să fim baraca cea mai veselă a Gazprom" (aluzie la calificativul dat Ungariei înainte de 1990 de a fi „cea mai veselă baracă din sistemul socialist"). El atrăgea atenţia că Ungaria este ameninţată să ajungă din nou în sfera de interese a Rusiei.

Mai mult, în 2008, când premierul Ferenc Gyurcsany s-a înţeles cu Moscova în ce priveşte participarea Ungariei la construirea conductei South Stream, în defavoarea Nabucco (prin care se încerca o reducere a dependenţei de resursele energetice ruseşti), Fidesz a cerut convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare. Numai că, la scurt timp înainte de a ajunge la putere şi apoi după ce a câştigat alegerile, Orban şi Fidesz s-au angajat să participe la construirea conductei South Stream.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite