Întâlnire de taină turco-israeliană în zodia Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mari tensiuni au apărut în guvernul de la Ierusalim după ce ministrul israelian al Comerţului, Benjamin Ben Eliezer, s-a întâlnit în secret cu ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu.

Potrivit Haaretz, iniţiativa menită să redreseze relaţiile dintre cele două ţări îi aparţine liderului american Barack Obama.

Întâlnirea de taină dintre Ben Eliezer şi Davutoglu a provocat atâta rumoare pentru că ea fost autorizată de premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar nu şi de ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman. N-au ştiut de ea nici oficialii care se aflau la Bruxelles împreună cu Davutoglu.

Întrevederea oficialilor turc şi israelian a avut loc la presiunea administraţiei americane, potrivit ziariştilor de la „Haaretz".

Este prima întâlnire israeliano-turcă la nivel ministerial, după raidul marinei israeliene, la 31 mai, împotriva unui convoi internaţional de nave umanitare ce încerca să forţeze blocada impusă Fâşiei Gaza. Şeful diplomaţiei israeliene, un radical al politicii de la Ierusalim, a tunat şi a fulgerat. 

„Este o insultă la adresa normelor de comportament comun acceptate şi o lovitură grea adusă încrederii între ministrul Afacerilor Externe şi premier", se arată într-un comunicat al cabinetului Lieberman.

Premierul de la Ierusalim a încercat să dreagă busuiocul tot printr-un comunicat de presă în care spune că din „motive tehnice" nu a existat o coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite