Întâlnire de taină între lideri militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generali din 19 ţări, printre care şi Statele Unite, au disecat provocările armatelor departe de ochii curioşi ai presei, într-un mic hotel din Sydney. Comandanţii militari din 19 ţări,

Generali din 19 ţări, printre care şi Statele Unite, au disecat provocările armatelor departe de ochii curioşi ai presei, într-un mic hotel din Sydney.

Comandanţii militari din 19 ţări, inclusiv SUA, Japonia, Indonezia, Thailanda şi Malaysia, au avut, săptămâna trecută, o întâlnire secretă, la Sydney, în Australia. Generalii s-au întâlnit într-un hotel discret pentru a discuta despre lupta împotriva terorismului, misiuni de menţinere a păcii şi alte chestiuni de interes comun.

Generalul Peter Leahy, şeful Statului Major al armatei australiene, a motivat discreţia din jurul întrevederii prin faptul că Sydney va găzdui, la începutul lunii septembrie, summitul pentru cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

La eveniment vor participa lideri din 21 de ţări, printre care preşedintele american, George W. Bush, omologul său rus, Vladimir Putin, şeful statului chinez, Hu Jintao, şi premierul nipon, Shinzo Abe. Or, în acest moment, forţele armate australiene se pregătesc intens pentru a face faţă acestei reuniuni de importanţă capitală şi nu ar fi fost indicat să li se perturbe activitatea.

În plus, decizia de a ţine secretă întrevederea a 19 şefi de armată a avut la bază şi raţiuni de securitate, a explicat generalul, citat de postul australian de radio ABC, preluat de Reuters. La întâlnirea de taină au fost prezenţi şeful Statului Major al armatei americane, George W. Casey, omologul său indonezian, Djoko Santoso, comandantul Forţelor Terestre Japoneze, Ryoichi Oriki, şi adjunctul şefului Statului Major din India, Deepak Kapoor. Chestionat asupra concluziilor întâlnirii, comandantul Statului Major Australian a declarat că s-a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte cooperarea militară.

"Am căzut cu toţii de acord că trebuie să ne concentrăm asupra metodelor de educare şi pregătire a militarilor pentru a gestiona provocările viitorului", a precizat Leahy.

Labradori în căutare de explozibili

Pregătirile pentru reuniunea Asia-Pacific sunt în toi. Ieri, procurorul general a prezentat presei 22 de labradori care vor "patrula" pe străzile din Sydney în timpul summitului, pentru a detecta explozibili. Pretextând o neînţelegere, Google a retras toate hărţile ce prezentau imagini din satelit ale zonei în care se vor desfăşura lucrările summitului. Google a negat existenţa unei solicitări în acest sens din partea autorităţilor, dar presa australiană scrie că acestea se tem de un atac terorist de amploarea celor de la 11 septembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite