Întâlnire istorică între cele două Corei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul început ieri la Phenian va aborda disputele militare, inclusiv cea privind frontiera, şi cooperarea economică, ce ar putea ajuta Coreea de Nord să iasă din sărăcie . Liderul

Summitul început ieri la Phenian va aborda disputele militare, inclusiv cea privind frontiera, şi cooperarea economică, ce ar putea ajuta Coreea de Nord să iasă din sărăcie .

Liderul nord-coreean Kim Jong Il l-a primit ieri la Phenian pe preşedintele sud-coreean Roh Moo-hyun, întâlnirea fiind prima dintre cei doi şefi de stat şi a doua din istoria celor două ţări. Summitul de trei zile marchează una dintre rarele ocazii de apariţie în presa internaţională a liderului autoritar şi enigmatic al Coreei de Nord.

O gardă militară de onoare a marcat sosirea la Phenian a liderului sud-coreean, într-o ceremonie desfăşurată în faţa unei salon cultural din capitala nord-coreeană. Cei doi preşedinţi au păşit pe covorul roşu, unde Kim Jong Il, îmbrăcat în obişnuita uniformă militară kaki, l-a prezentat pe Roh Moo-hyun liderilor nord-coreeni la vârf.

Imaginile transmise în direct au marcat diferenţa între seriozitatea lui Kim Jong Il - rezervat şi cu o figură serioasă, aplaudând din când în când, pentru a da tonul mulţimii - şi zâmbetul larg al lui Roh Moo-hyun. Niciunul dintre lideri nu a luat cuvântul. Potrivit liderului sud-coreean, summitul va aborda problemele militare, inclusiv rezolvarea unei dispute privind frontiera pe mare a celor două ţări, în partea de vest a Peninsulei Coreene.

Vor fi discutate şi chestiuni economice, mai ales modul în care afacerile firmelor sud-coreene pot ajuta Coreea de Nord să iasă din sărăcia extremă. Liderul sud-coreean şi soţia sa au purtat ceasuri produse în oraşul nord-coreean Kaesong, situat la graniţă, gestul fiind un simbol de extindere a cooperării economice. Ei au parcurs drumul dintre cele două capitale pe şosea, în 3,5 ore, ceea ce le-a permis trecerea frontierei pe jos, într-un gest simbolic.

Coreea de Nord va ridica un monument de piatră la graniţă pentru a marca momentul.
Potrivit expertului politic american Bruce Klinger, de la Centrul de Studii Asiatice din SUA, citat de CNN, "Kim Jong Il nu cooperează gratis", iar "administraţia Roh Moo-hyun i-a oferit probabil unele stimulente, cum ar fi ajutoare de dezvoltare sau extinderea unor proiecte economice", scrie Klinger. În 2000, primul summit dintre Nordul stalinist şi Sudul capitalist a costat Coreea de Sud mai multe sute de milioane de dolari.

Presa, restricţionată

Autorităţile nord-coreene au refuzat solicitările presei sud-coreene de acreditare la summit, iar prezenţa jurnaliştilor străini nici nu a fost luată în calcul în statul totalitar, scrie ziarul "Korea Times", din Seul. Printre cei 300 de membri ai delegaţiei sud-coreene care s-a deplasat la Phenian se află 50 de jurnalişti, dar ei nu au voie să transmită decât un set de articole comune, aprobate, ce vor apărea în toată mass-media din Coreea de Sud.

Reporterii nu îşi pot spune punctele de vedere în aceste materiale. Comentatorii şi analiştii îşi vor scrie impresiile la Seul, unde a fost înfiinţat un centru de presă dedicat evenimentului. Un reportaj realizat de CNN în Seul arată că unii dintre sud-coreeni consideră că summitul reprezintă "ultima şansă de a negocia libertatea a sute de prizonieri de război, însă alţii sunt împotriva întâlnirii, din cauza nerespectării drepturilor omului în Coreea de Nord".

Istoricul relaţiilor intercoreene
1945: Peninsula Coreeană a fost divizată între Sudul sprijinit de SUA şi Nordul sprijinit de fosta URSS

1950-1953: A avut loc războiul intercoreean în urma căruia nu a fost semnat încă un tratat de pace

1987: Coreea de Nord a bombardat un avion sud-coreean, omorând 115 persoane

1990-2000: Coreea de Sud
a introdus măsuri conciliatoare

2000: Kim Jong Il şi fostul lider sud-coreean Kim Dae-jung au ţinut primul summit intercoreean

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite