Întâlnire Olmert – Abbas, în folosul Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă le-a solicitat strângerea de mână necesară ca aliaţii arabi să se poată ralia poziţiei americane împotriva celei iraniene Premierul israelian, Ehud Olmert, şi

Casa Albă le-a solicitat strângerea de mână necesară ca aliaţii arabi să se poată ralia poziţiei americane împotriva celei iraniene

Premierul israelian, Ehud Olmert, şi preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, s-au întâlnit, ieri, la Ierusalim, pentru a încerca să scrie o declaraţie comună destinată conferinţei internaţionale de pace în Orientul Mijlociu pe care SUA au planificat-o în noiembrie. Numai că Israelul se rezumă la "declaraţii de principii", în timp ce palestinienii vor un calendar spre independenţă.

Într-un conflict atât de vechi şi de marcant, orice gest este politic - de aceea, migălirea preparativelor nu mai lasă timp şi pentru decizii curajoase. Olmert are o echipă de patru negociatori, Abbas doar trei. Întâlnirea are loc la reşedinţa premierului israelian din Ierusalimul dorit ca reşedinţă şi de palestinieni. Mai mult, într-un cort tipic festivalului evreiesc al Tabernaculelor - în plină lună a Ramadanului.

"Pierdere de vreme"

Deşi negocierile de pace şi statalitate dintre israelieni şi palestinieni s-au reluat după şapte ani - şi după preluarea puterii în Gaza de un guvern Hamas care nici nu concepe negocieri cu Israelul -, întâlnirea dintre Ehud Olmert şi Mahmud Abbas nu este una istorică. În ajun, Abu Abbas a calificat întâlnirea drept "pierdere de vreme", dacă nu va duce decât la declaraţia de principii dorită de Olmert.

Deşi afirmă că "îl susţin pe Abbas", liderii israelieni refuză ceea ce l-ar ajuta cel mai mult în faţa propriului popor, pauper, divizat şi lipsit de speranţe: "concesiile" cerute asupra frontierelor Ierusalimului şi refugiaţilor palestinieni.

Israelul tergiversează mai departe, iar până acum timpul a lucrat destul în favoarea sa. De partea lor, SUA declară că susţin crearea unui stat palestinian independent, dar cauza a stagnat pe toată durata administraţiei Bush.

10.000 de prizonieri

Armata israeliană a eliberat ieri 29 de prizonieri din Gaza şi 57 din Cisiordania, cu o amânare de două zile, din cauza întârzierii ordinelor de iertare. Majoritatea gazanilor eliberaţi aparţin forţelor Fatah, pe care se sprijină preşedintele Abbas; niciunul nu servise în Hamas mişcarea adversă. Potrivit ONU, în Israel sunt deţinuţi circa 10.000 de palestinieni, cei mai mulţi fără acte de acuzare. Iar trupele israeliene aduc lunar alţi o sută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite