Întâlnire Bush-Putin pe fond de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minisummitul de la Kennebunkport este o ocazie pentru cei doi lideri de a rezolva problemele care opun în prezent cele două ţări Preşedinţii Vladimir Putin şi George W. Bush se

Minisummitul de la Kennebunkport este o ocazie pentru cei doi lideri de a rezolva problemele care opun în prezent cele două ţări

Preşedinţii Vladimir Putin şi George W. Bush se întâlnesc începând de azi într-un minisummit de două zile, la Kennebunkport, în Statele Unite.

Analiştii se întreabă dacă această reuniune în doi, pe agenda căreia figurează subiectele grele ale actualităţii externe - scutul antirachetă din Europa sau independenţa Kosovo - va aduce clarificările dorite.

Discuţiile cele mai aşteptate se vor referi la decizia Statelor Unite de a amplasa scutul antirachetă în Europa, proiect contestat vehement de Rusia. "Ar fi o realizare dacă Statele Unite ar recunoaşte că trebuie să lucrăm împreună şi să evaluăm împreună ameninţările potenţiale", a comentat, ieri, pentru AFP, Serghei Prihodko, consilierul pe politică externă al Kremlinului, referindu-se la motivele avansate de Washington pentru a justifica scutul. Dacă administraţia americană rămâne însă prizoniera planurilor făcute de "oficialii lor militari", atunci "ne întoarcem în trecut", a mai spus Prihodko, făcând aluzie la posibilitatea reactivării "războiului rece".

Comentând acelaşi subiect, Robert Legvold, expert pe probleme ruseşti la Universitatea Columbia, a atras atenţia că, ignorând complet interesele şi preocupările Rusiei, SUA au provocat o problemă în relaţiile bilaterale. Atât în privinţa extinderii NATO în regiune, cât şi a întăririi prezenţei militare în apropierea graniţelor Rusiei, nu numai prin amplasarea componentelor scutului în Polonia şi Cehia, ci şi prin viitoarele baze din România şi Bulgaria. În concluzie, Steven Pifer, analist la Institutul francez pentru relaţii internaţionale, consideră că etapa "Kennebunkport este ultima ocazie pentru cei doi preşedinţi de a inversa tendinţa deteriorării relaţiilor americano-ruse" înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, din 2008.

Viitorul Kosovo, o problemă serioasă

Viitorul regiunii separatiste va fi alt subiect delicat pe agenda convorbirilor de la Kennebunkport. "Kosovo este o problemă serioasă. Partea rusă intenţionează să aibă o discuţie serioasă pe această temă", a anunţat, ieri, Serghei Prihodko, citat de agenţiile ruse. Moscova, care s-a opus independenţei regiunii, încearcă să reactiveze, sub egida Consiliului de Securitate al ONU, negocierile dintre Belgrad şi Pristina pentru a găsi un compromis mulţumitor pentru toate părţile implicate, dar mai ales pentru a nu crea "precedente negative în alte regiuni ale lumii", a declarat consilierul preşedintelui rus.

SUA atacă pe "reculul democraţiei"

Analiştii se aşteaptă ca preşedintele Bush să folosească drept armă de atac în discuţia cu omologul său rus deteriorarea democraţiei în această ţară, cu referire directă la oprimarea dură a opoziţiei politice. Deşi consideră criticile în acest domeniu drept "nefondate şi injuste", Moscova a anunţat că e gata să poarte un dialog concret şi pe acest subiect.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite