Insurgenţii FARC vor să-şi ia revanşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata a găsit explozibili destinaţi fabricării unor bombe ce urmau să fie amplasate în diverse zone din Bogota Circa o tonă de substanţe explozive a fost descoperită la o fermă din

Armata a găsit explozibili destinaţi fabricării unor bombe ce urmau să fie amplasate în diverse zone din Bogota

Circa o tonă de substanţe explozive a fost descoperită la o fermă din apropierea capitalei columbiene, ce urmau să fie utilizate de FARC în acte de represiune.

După confiscarea explozibilului, oficialii militari au anunţat că gherilele Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC) plănuiau să-l folosească în atacuri în următoarele zile, ca răzbunare pentru eliberarea lui Ingrid Betancourt şi a celorlalţi 14 ostatici.

Operaţiunea de salvare a acestora, care a avut numele de cod "Jaque", desfăşurată în jungla columbiană, a dat naştere temerilor că rebelii înrolaţi în cea mai veche mişcare de insurgenţă din America Latină ar putea încerca o acţiune de răzbunare.

Un fals jurnalist înregistează eliberarea

Operaţiunea prin care cei 15 prizonieri ai grupării FARC şi-au redobândit libertatea a fost filmată de un membru al comandourilor speciale ale armatei columbiene, care s-a dat drept jurnalist.

Înregistrarea durează trei minute şi dovedeşte, conform ministrului columbian al apărării, Juan Manuel Santos, că misiunea nu a fost "regizată", ci a fost o adevărată operaţiune de comando. Într-una dintre secvenţe, ostaticii, aflaţi la bordul unui elicopter, sunt anunţaţi că sunt liberi.

Se aud strigăte de bucurie, iar câţiva se ridică în picioare. Nicio imagine nu înfăţişează însă modul în care doi membri FARC (printre care un anume "comandant Cesar" care, la cererea "jurnalistului", refuză să dea un interviu) sunt neutralizaţi de forţele speciale columbiene.

Operaţiunea, la un pas de eşec

Generalul Freddy Padilla de Leon a declarat pentru "Times" că planificarea eliberării ostaticilor a fost la un pas de eşec. Forţele speciale reuşiseră să implanteze dispozitive de înregistrare video de-a lungul râului Apaporis. În timpul unei misiuni s-a primit o alarmă. "Unul dintre <> s-a afundat în junglă să-şi facă nevoile şi a lovit un dispozitiv de-al nostru", a povestit de Leon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite