Inovaţie Al-Qaida: terorismul de marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două bombe descoperite vineri indică începutul unei noi tendinţe a Al-Qaida. Teroriştii se orientează către atacuri ce presupun investiţii mici, dar au impact mare şi sunt greu de detectat de serviciile secrete.

Descoperirea, vineri, a unor bombe în colete trimise din Yemen către SUA la bordul a două avioane a cauzat multă confuzie şi a dat peste cap programul zborurilor. SUA au mobilizat o armată de experţi pentru a scotoci compartimentele de mărfuri ale avioanelor. Au existat speculaţii că pachetele, care erau adresate unor sinagogi din Chicago, ar fi putut fi un test al teroriştilor pentru procedurile de securitate în cazul transporturilor de mărfuri.

Dar apoi, anchetatorii au stabilit că bombele urmau să fie detonate la bordul avioanelor şi nu în sinagogile cărora le erau adresate, ceea ce i-a făcut pe experţi să creadă că ele pot reprezenta începutul unei reorientări către atacuri ce presupun investiţii mici, dar au mare impact şi sunt greu de detectat de serviciile secrete. Introducerea explozibililor în cartuşe de imprimantă arată că grupurile teroriste testează metode inovatoare.

Jane Harman, membră a comitetului de securitate internă din Congresul american, a declarat că unul dintre dispozitive urma a fi detonat cu un telefon mobil, iar celălat, cu un cronometru. Expertul american în terorism ­Sally Leivesley spune că tonerul de imprimantă a fost folosit ca mijloc de evitare a detectării. «E o schimbare importantă şi extrem de gravă în ceea ce priveşte ameninţarea pentru aviaţie.

Aceste instrumente pot ajunge oricând şi oriunde la bordul unui avion", a spus ea. Substanţa PETN găsită în cartuşele de imprimantă este un explozibil puternic şi greu de detectat.

Preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh (dreapta), acceptă că ţara sa are probleme cu prezenţa Al-Qaida Foto: Reuters

Preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh (dreapta), acceptă că ţara sa are probleme cu prezenţa Al-Qaida Foto: Reuters

Un „punct fierbinte"

Potrivit anchetatorilor americani, există dovezi că tentativele de atentat dejucate vineri au fost organizate de gruparea Al-Qaida din Peninsula Arabă (AQPA), cu sediul în Yemen. Potrivit experţilor, ­AQPA este cea mai activă "franciză" operaţională a Al-Qaida în afara graniţelor sale tradiţionale, din Afganistan şi Pakistan. Organizaţia dezvoltă tehnici avansate şi inovatoare de fabricare a bombelor. Teroriştii din Yemen au mai folosit acelaşi explozibil, PETN, în cel puţin două atacuri anterioare: un atentat sinucigaş împotriva unui prinţ saudit din 27 august 2009 şi altul petrecut tot în 2009, în ziua de Crăciun, când atentatorul, aflat la bordul unui avion cu destinaţia SUA, avea bomba ascunsă în lenjeria intimă. Coletele interceptate vineri conţineau de patru până la şase ori mai mult PETN.

Oficiali americani verifică ipoteza conform căreia toate aceste dispozitive au fost construite de aceeaşi persoană: Ibrahim Hassan al-Asiri, principalul fabricant de bombe pentru gruparea Al-Qaida din Yemen.Autorităţile americane consideră că militanţii care au expediat coletele au legături cu şcoli americane din Yemen, scrie „Wall Street Journal". Anchetatorii consideră că ambele pachete au fost expediate de indivizi având posibile legături cu Institutul American pentru Limbi străine şi Managementul Computerelor din Yemen, cunoscut drept YAI, sau cu Centrul American pentru Instruire şi Dezvoltare (ACT). Ei îl suspectează de implicare şi pe clericul radical de origine americană Anwar al-Awlaki, unul din membrii de frunte ai AQAP. Acesta e cunoscut pentru corespondenţa sa cu maiorul american Nidal Hassan, acuzat că a împuşcat mortal 13 militari în noiembrie 2009 la baza Fort Hood, din Texas.

Unul dintre dispozitivele explozive, montat într-o imprimantă  Foto: Afp

Unul dintre dispozitivele explozive, montat într-o imprimantă  Foto: Afp

Măsuri extreme în Europa

Guvernul german a anunţat încă de sâmbătă că va împiedica sosirea în această ţară a tuturor transporturilor de marfă din Yemen. „Direcţia Aviaţiei a ordonat tuturor companiilor aeriene, transportatorilor express şi altor grupuri să controleze 100%, până la noi ordine, mărfurile existente şi depozitate care provin din Yemen“, a anunţat Ministerul german al Transporturilor, într-un comunicat. Acest control este valabil în special pentru mărfurile în tranzit, dar şi pentru mărfurile care trebuie să-şi continue traseul pe cale rutieră sau feroviară. Potrivit Scotland Yard, avionul care a aterizat pe aeroportul East Midlands, având la bord una dintre bombe, îmbarcase coletul-capcană la Köln, în Germania, dintr-un avion care venea din Yemen.

Conform cotidianului «Bild», care citează surse din serviciile de securitate germane, coletul a fost interceptat datorită indicaţiilor poliţiei criminalistice germane, care avea informaţii de la Arabia Saudită. Franţa a luat aceeaşi măsură: suspendarea transporturilor aeriene de marfă din Yemen. „Consultări cu Ministerele europene ale Transporturilor sunt angajate pentru a face o evaluare comună a situaţiei şi a adapta, dacă va fi cazul, aceste măsuri“, au afirmat oficialii francezi. Belgia a cerut o „vigilenţă sporită“ pentru zborurile dinspre şi către Yemen şi pentru cele cu destinaţia SUA. ;

Arestări în Yemen

Oficiali yemeniţi au declarat sâmbătă seara că forţele de securitate au arestat două femei care au legătură cu ancheta privind expeditorii coletelor către SUA. Una dintre ele este Hanane al-Samaui, în vârstă de 22 de ani, studentă în anul cinci la Facultatea de Inginerie a Universităţii din capitala Sanaa, potrivit organizaţiei yemenite de apărare a drepturilor omului Hood. Mama acesteia, în vârstă de 45 de ani, a fost reţinută odată cu ea. Ieri, peste 500 de studenţi yemeniţi au manifestat la Sanaa cerând eliberarea colegei lor.

Numărul de telefon al femeii a fost descoperit de autorităţile yemenite în borderourile coletelor cu bombă, dar atât colegii ei, cât şi organizaţia Hood şi-au exprimat îndoiala privind vinovăţia fetei. Potrivit colegilor săi, Hanane nu avea legături cu nici o organizaţie teroristă, nu avea activităţi politice, nefiind nici deosebit de religioasă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite