Îngrijorarea SUA privind democraţia din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată în vizită la Budapesta pentru a participa la ­inaugurarea Institutului „Tom Lantos", Hillary Clinton, secretar de stat al SUA, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de respectarea principiilor democraţiei în Ungaria.

La conferinţa de presă desfăşurată după întâlnirea cu premierul Viktor Orban, Clinton a declarat că "a vorbit foarte deschis cu premierul despre menţinerea instituţiilor democratice din Ungaria". Ea a explicat că prin menţinere înţelege asigurarea frânelor şi contraponderilor, precum şi a transparenţei. „Ca prieteni ai Ungariei, ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la independenţa justiţiei şi a cauzei presei libere", a spus Clinton. Ea a arătat că au fost discutate, de pildă,  aspecte legate de noua Constituţie, problema Curţii Constituţionale şi a Legii presei. Viktor Orban, a declarat secretarul de stat, a promis că Ungaria va rămâne fidelă tradiţiilor sale democratice.

La inaugurarea Institutului „Lantos", unde au participat şi fostul secretar de stat Condoleezza Rice şi toată familia Lantos, europarlamentarul Laszló Tökés a apreciat poziţia fostului senator american faţă de  drepturile minorităţilor de dincolo de graniţe. În schimb, un reprezentant al „Jobbik", formaţiune care s-a opus creării institutului, a susţinut că Lantos, „ca prieten al dictatorului român Ceauşescu", a intervenit în favoarea acordării Clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite