Îngheţ între NATO şi Rusia
0Reuniţi de urgenţă la Bruxelles, la aproape două săptămâni de la izbucnirea conflictului din Caucaz, miniştrii de externe ai NATO au cerut pe un ton ferm Rusiei să-şi retragă forţele
Reuniţi de urgenţă la Bruxelles, la aproape două săptămâni de la izbucnirea conflictului din Caucaz, miniştrii de externe ai NATO au cerut pe un ton ferm Rusiei să-şi retragă forţele armate de pe teritoriul georgian, în conformitate cu acordul de pace propus de UE şi OSCE.
"Am decis că nu putem continua ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat", au subliniat miniştrii, cerând Moscovei să demonstreze, atât prin declaraţii, cât şi prin fapte, angajamentul său în favoarea principiilor pe care a fost fondată relaţia NATO-Rusia.
Secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, nu s-a referit explicit în conferinţa de presă de la încheierea reuniunii la suspendarea contactelor în cadrul Consiliului NATO-Rusia, însă a precizat că aceste legături nu pot continua în condiţiile actuale.
În replică, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a avertizat că poziţia NATO asupra conflictului georgian va avea consecinţe asupra relaţiilor Alianţei cu Moscova, care "va trage concluziile ce se impun".
Alianţa susţine Georgia şi cere Moscovei să-şi retragă trupele
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de externe ai Alianţei Nord-Atlantice au anunţat că NATO nu-şi poate continua relaţiile cu Rusia ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al Alianţei, a declarat că a fost decisă înfiinţarea unei Comisii NATO-Georgia, un organism de consultare, similar cu cele existente deja cu alţi parteneri ai organizaţiei.
Această comisie va urmări aplicarea deciziilor summitului de la Bucureşti.
În acelaşi timp, secretarul general al Alianţei a anunţat că structura de cooperare dintre NATO şi Rusia - Consiliul NATO - Rusia - rămâne în vigoare, dar deocamdată nu poate fi convocat, până când Rusia nu-şi va retrage trupele din Georgia.
"Lucrurile nu se mai pot petrece ca până acum în relaţia NATO cu Rusia'', a spus Scheffer. La rândul său, secretarul de stat Condoleezza Rice a avertizat Rusia că NATO nu va permite ca Moscova să traseze o "nouă linie'' în Europa pentru a separa ţările integrate în structura de securitate nord-atlantică de cele care sunt în afara acesteia.
Reuniune pentru Ucraina
Pe de altă parte, Scheffer a anunţat că la începutul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire la nivel ministerial a Consiliului NATO-Ucraina. Bob Simmons, adjunctul secretarului general al NATO, va pleca la Tbilisi pentru a evalua transpunerea în practică a concluziilor summitului de la Bucureşti, urmând ca această evaluare să continue până la jumătatea lunii viitoare.
De asemenea, Jaap de Hoop Scheffer a anunţat că Alianţa va trimite în Georgia 15 experţi, care să evalueze pagubele suferite în urma atacurilor la infrastructurile de bază.
Replică în stil rusesc
La scurt timp după încheierea reuniunii NATO, Rusia şi-a anulat participarea la manevre prevăzute în Marea Baltică în cadrul parteneriatului cu NATO şi a anunţat că nu va putea primi, aşa cum era prevăzut, o fregată americană în septembrie în portul Kamceatka.
Marina rusă nu va participa la exerciţiile Open Spirit 2008 din Marea Baltică şi a transmis un mesaj în acest sens părţii lituaniene, gazda acestor manevre în cadrul Parteneriatului pentru Pace al NATO, a spus Igor Digalo, purtătorul de cuvânt al Marinei ruse.
NATO nu va permite ca Moscova să traseze o "nouă linie" în Europa
Condoleezza Rice,
secretarul de Stat al SUA
Soldaţii ruşi se urnesc cu greu la drum
După mai multe zile de suspans, armata rusă a dat ieri, timid, primele semne că ar părăsi teritoriul Georgiei. Mai mulţi jurnalişti au relatat că o coloană de blindate ar fi plecat din oraşul Gori, în timp ce autorităţile de la Tbilisi denunţă "show-ul'' Moscovei, afirmând că nu există niciun semn de retragere.
În replică, un responsabil militar rus a dat ordin, în faţa unui grup de jurnalişti străini, unei coloane formate din şapte blindate, trei tancuri şi două camioane cu soldaţi să se îndrepte spre oraşul Ţhinvali, din Osetia de Sud, iar apoi să-şi continue drumul spre Vladikavkaz, în Rusia.
Pentru a domoli nerăbdarea responsabililor de la Tbilisi, Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei de la Moscova, a afirmat că retragerea forţelor ruse va depinde de întoarcerea militarilor georgieni în baze şi va dura cel puţin trei-patru zile. În acelaşi timp, cele două părţi au făcut ieri un schimb de prizonieri în oraşul Igoieţki, aflat în apropiere de capitala Georgiei.
Maşini americane, confiscate
Aflaţi pe picior de plecare, soldaţii ruşi încearcă să-şi facă rost şi de "suvenir''. Un jurnalist AFP a relatat că forţele ruse au confiscat din portul Poti cinci autovehicule de tip Humvee care aparţin sau au aparţinut armatei americane.
Potrivit unor localnici, aceste vehicule emblematice ale armatei americane, ce aveau inscripţionate literele USMC (US Marine Corps) pe caroserie, au fost aduse şi staţionate la Poti în perspectiva unui exerciţiu americano-georgian, anulat însă din cauza intervenţiei ruse ce a urmat ofensivei georgiene din Osetia de Sud.
De asemenea, potrivit aceloraşi surse, soldaţii ruşi au arestat aproximativ douăzeci de soldaţi care păzeau autovehiculele de teren. Aceştia au fost reţinuţi marţi după-amiază la baza de la Senaki, în timp ce maşinile, conduse de soldaţi ruşi şi însoţite de două blindate, au plecat spre baza Teklati, aflată la trei kilometri.