Inflaţie de plagiate în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberala Silvana Koch-Mehrin renunţă la vicepreşedinţia Parlamentului European în urma acuzaţiilor de plagiat. Fostul ministru al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi fiica ex-premierului Bavariei sunt alte personalităţi prinse „la furat de idei“.

Silvana Koch-Mehrin (40 de ani) şi-a dat ieri demisia din postul de vicepreşedinte al Parlamentului European şi a renunţat la conducerea grupului liberalilor germani din Executivul de la Bruxelles, după săptămâni de acuzaţii privind plagierea a peste 30% din lucrarea de doctorat. Totodată, Koch-Mehrin s-a retras şi din Comitetul Executiv al FDP şi va rămâne un simplu europarlamentar şi membru de partid. Liberala a declarat că gestul său are la bază dorinţa de a proteja partidul şi familia de atacurile criticilor. Retragerea nu-i va aduce neapărat liniştea.

Europarlamentarul creştin-democrat Werner Langen a declarat că apreciază demisia, dar crede că Silvana trebuie să renunţe şi la mandatul de europarlamentar, dacă acuzaţiile de plagiat se vor dovedi. Universitatea din Heidelberg a declarat că retragerea sa din funcţii nu are nicio importanţă. Sesizată de „VroniPlag Wiki", instituţia va lua la puricat teza sa de doctorat privind uniunile monetare realizată în 2001.

Victoriile „VroniPlag Wiki"

Incidentul reprezintă o nouă lovitură pentru liberali, care au ajuns de la un 15% în 2009 la 5 procente în 2011, existând riscul ca la viitoarele alegeri să nici nu intre în Bundestag. Tot ieri, „VroniPlag Wiki", site-ul care cercetează lucrările de doctorat ale politicienilor şi ale altor personalităţi din Germania, a mai repurtat o victorie. Universitatea din Konstanz i-a retras titlul de doctor Veronicăi Saß, fiica fostului lider al Uniunii Creştin-Sociale şi premier al Bavariei, Edmund Stoiber.

Decizia a fost luată după ce s-a descoperit că 40 de pagini din lucrarea avocatei fuseseră copiate. „Vânătoarea de doctori" a devenit populară după ce „VroniPlag Wiki", un site la care colaborează persoane din diverse domenii,  dar sub acoperirea anonimatului, a descoperit pagini întregi de „copy-paste" în disertaţia lui Karl-Theodor zu Guttenberg, fost ministru al Apărării. Fostul ministru, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi-a dat demisia în martie şi a renunţat şi la titlul de doctor al Universităţii din Bayreuth.

Hahn, sub lupă

Teza de doctorat a comisarulului european pentru politici regionale, Johannes Hahn, este cercetată de Universitatea din Viena, în urma unor acuzaţii de plagiat. Lucrarea austriacului a mai fost verificată o dată în 2007 de Universitatea din Zürich, care a decis că nu este vorba de un plagiat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite