VIDEO Infernul arab, declanşat cu ştirea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demonstranţii sunt din ce în ce mai surzi la promisiunile sau la ameninţările guvernanţilor din lumea arabă. Un raport comandat de Barack Obama în august anul trecut avertiza asupra pericolului unor revolte în Orientul Mijlociu, în lipsa unor reforme politice.

Protestele din lumea arabă au cuprins chiar şi în Libia, unde regimul autocrat al colonelului Muammar Gaddafi interzice orice fel de demonstraţii. Startul a fost dat miercuri în Benghazi, oraş unde activează numeroase grupări islamiste interzise. Sutele de protestatari au folosit cocktailuri Molotov şi au incendiat mai multe maşini. Forţele de ordine au ieşit destul de şifonate din confruntarea cu demonstranţii, din cei 40 de răniţi, cel puţin 10 fiind poliţişti. După modelul egiptean, comunicaţiile telefonice au fost întrerupte în regiune pentru a împiedica apelurile la proteste. Cu toate acestea, protestele s-au extins şi la Al-Bayda, localitate la est de Benghazi, şi în Zentan, sudul ţării, unde sute de persoane au dat foc secţiei de poliţie şi şi-au aşezat corturile în centrul oraşului.

image

Tancurile au înconjurat piaţa centrală din Manama

Potrivit opoziţiei, cel puţin şase persoane ar fi fost ucise. Libienii au folosit reţeaua de socializare Facebook şi site-ul opoziţiei www.libya-watanona.com, înregistrat în afara ţării, pentru a scoate cât mai mulţi oameni în stradă ieri, de „Ziua Mâniei". A fost aleasă această zi întrucât la 17 februarie 2006 forţele de securitate din Benghazi au ucis mai multe persoane care atacaseră Consulatul italian din oraş. Human Rights Watch susţine că 14 scriitori şi activişti pentru drepturile omului au fost arestaţi, în timp ce pregăteau protestele antiguvernamentale. Câteva sute de suporteri ai preşedintelui s-au adunat încă de dimineaţă la Tripoli pentru a-i contracara pe opozanţi. „Îl apărăm pe Gaddafi şi revoluţia", strigau ei. În Libia, lovitura militară din 1969 prin care Gaddafi a ajuns la putere este numită încă revoluţie. Fără a se referi câtuşi de puţin la proteste, liderul libian a declarat că „revoluţionarii" vor învinge. „Marionetele SUA şi ale sioniştilor vor cădea", a spus el, citat de BBC.

Un oficial libian a declarat sub acoperirea anonimatului că Tripoli „nu va permite unui grup de oameni să se joace cu securitatea Libiei". Deşi oamenii se plâng de şomajul ridicat, de inegalitatea socială şi de restrângerea libertăţilor, analiştii sunt înclinaţi să creadă că în Libia nu este posibilă o revoltă de dimensiunea celor din Egipt şi Tunisia. Ei aduc ca argumente popularitatea încă ridicată a colonelului şi rezervele de petrol ce permit autorităţilor să mai potolească spiritele.

Piaţa Tahrir „s-a mutat" în Bahrain

image

Una dintre victimele poliţiei din Bahrain

În micuţul regat Bahrain, violenţele s-au intensificat în cursul nopţii de miercuri spre joi. Patru persoane au fost ucise, iar alte zeci - după unele surse sute - rănite în urma intervenţiei forţelor de securitate care au încercat să-i disperseze pe manifestanţii adunaţi în centrul capitalei Manama, pentru a cere reforme. Potrivit CNN, spitalele au devenit neîncăpătoare. Numele Pieţei Perlei a fost schimbat de manifestanţi în „Piaţa Tahrir", cartierul general al revoltelor care au dus la demisia preşedintelui egiptean ­Hosni Mubarak. Controlul pieţei din Manama a fost preluat de armată, care a amplasat 40 de vehicule blindate în jur. Unul dintre liderii opoziţiei a declarat pentru Reuters că cel puţin 60 de persoane au dispărut în urma intervenţiei forţelor de securitate. În capitala Yemenului, Sanaa, în cea de-a şaptea zi de demonstraţii, protestatarii ­s-au ciocnit din nou cu forţele loiale guvernului, cel puţin 40 de persoane fiind rănite.

După proteste, greve

Liderul libian, ­Muammar Gaddafi, îşi ţine ­discursurile în spatele unui geam securizat

Egiptul continuă să fie paralizat, de data aceasta de greve. Industriile exportatoare sunt blocate din cauza grevei din sistemul bancar, ce nu le permite să cumpere provizii şi să-şi vândă produsele. Ieri, în jur de 1.500 de angajaţi de la Canalul Suez au intrat în grevă, cerând majorarea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Circa 1.000 de tineri palestinieni au ieşit la Ramallah pentru a cere unitatea celor două facţiuni politice. În Algeria, după protestele destul de firave de la sfârşitul săptămânii trecute, premierul Ahmed Ouyahia a anunţat că până în martie va fi ridicată starea de urgenţă, în vigoare de 19 ani. Tot atunci vor fi anunţate mai multe măsuri privind locurile de muncă şi preţurile locuinţelor.

Ce ştiau americanii

Potrivit „The New York Times", preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut, în august 2010, un raport privind situaţia din lumea arabă. Fără schimbări politice, ţările din zonă riscă revolte populare, a fost concluzia raportului întocmit de serviciile secrete. Egiptul a fost indicat drept cel mai probabil punct de aprindere.

Ziua confruntării la Teheran

Capitala iraniană ar putea fi astăzi scena unor confruntări violente între simpatizanţii opoziţiei, aşteptaţi în număr mare, şi cei ai regimului. Consiliul pentru Propagandă Islamică i-a îndemnat pe iranieni să-şi arate dezaprobarea faţă de acţiunile opoziţiei, după rugăciunea de vineri. 

Jurnalişti agresaţi

Jurnalistul ABC Miguel Marquez a fost agresat chiar în timp ce transmitea prin telefon din Piaţa Perla din Manama. Ziaristul a explicat că a fost bătut de un grup de huligani, iar camera de luat vederi i-a fost smulsă. Tot în Bahrain, poliţiştii l-au luat la întrebări pe un fotoreporter al Associated Press, Hassan Jamali, după ce acesta a filmat mai mulţi protestatari antiguvernamentali răniţi. Mai mulţi jurnalişti prezenţi în Yemen, la Sanaa, s-au plâns de faptul că au fost atacaţi în timp ce încercau să relateze despre proteste.

Misterul navelor iraniene din Suez

image
image

Portavion american trimis să „patruleze“ în Canalul Suez

Informaţiile contradictorii despre cele două nave de război iraniene care ar intenţiona să traverseze Canalul de Suez au continuat să curgă şi ieri. Vestea a fost dată miercuri de ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avidgor Lieberman, care a declarat că două nave de război iraniene vor să traverseze Canalul Suez, pentru prima dată din 1979, pentru a ajunge în Siria. Lieberman a calificat gestul Teheranului drept „o provocare" la adresa Israelului. Potrivit „Guardian", care citează surse israeliene, vasele ar transporta arme pentru Hezbollahul libanez. După ce Autoritatea Canalului Suez a declarat că nu a primit nicio solicitare din partea Iranului, un oficial egiptean a revenit ieri dimineaţă şi a precizat că a existat o cerere în acest sens, retrasă însă fără nicio explicaţie de către autorităţile de la Teheran.

În schimb, televiziunea iraniană de stat Press TV a anunţat că egiptenii nu au nimic împotrivă ca navele iraniene să traverseze canalul. „Oficialii iranieni sunt în contact cu oficialii de la Cairo pentru a asigura trecerea vaselor. Autorităţile egiptene nu văd nimic rău în această traversare", potrivit unui oficial al Marinei iraniene. Fiind vorba de nave de război, este nevoie de o permisiune specială, aprobată de ministerele Apărării şi de Externe de la Cairo. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite