Inedit: reţete din porc pentru israelieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tabu străvechi a fost încălcat de curând în Israel prin apariţia "Cărţii albe", o carte de bucate cu preparate din carne de porc (titlul face referire la "cotletul alb", denumire sub care figurează în meniurile unor restaurante israeliene preparatele din porc).

Cuprinzând 80 de reţete mai ales mediteraneene şi din Europa centrală şi de est, intenţia autorului, dr. Eli Landau, cardiolog şi cronicar culinar din Tel Aviv, a fost să-i înveţe pe cei care nu au pregătit sau nu au gustat niciodată porc, cum să procedeze pentru a obţine bucate gustoase. Preceptele religoase ale evreilor (dar şi ale musulmanilor) interzic consumul cărnii de porc, iar în Israel, de la jumătatea anilor 1950, s-a introdus o legislaţie care interzice vânzarea produselor de porc şi creşterea porcilor în ferme.

Dar, din cauza unor lacune legislative, relatează "The New York Times", era posibilă creşterea porcilor în scopuri ştiinţifice sau în zone în care locuiau creştini. Cumpărătorii se recrutau din rândurile evreilor laici, arabilor creştini şi, mai recent, din cele ale muncitorilor imigranţi şi a sutelor de mii de imigranţi din fosta U. R.S.S. care nu respectă caşrutul (modul de trai tradiţional).

Acum, fiecare municipalitate are dreptul să decidă dacă şi unde se poate vinde carne de porc. Întrebat dacă evreii ultrareligioşi au protestat la apariţia cărţii lui de bucate, Landau a replicat: "nu, deoarece ei nu se uită la televizor şi nu citesc ziare."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite