Industriile europene vor proba siguranţa chimicalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt vizate 30.000 de substanţe folosite zi de zi, dar ecologiştii acuză că vor fi exceptate multe dintre cele nocive Adoptat de Parlamentul European în decembrie 2006 şi intrat în

Sunt vizate 30.000 de substanţe folosite zi de zi, dar ecologiştii acuză că vor fi exceptate multe dintre cele nocive

Adoptat de Parlamentul European în decembrie 2006 şi intrat în vigoare ieri, pachetul legislativ european de Înregistrare, Evaluare şi Autorizare a Substanţelor Chimice (REACH) vizează testarea siguranţei a mii de chimicale potenţial toxice - folosite în vopseluri, parfumuri, haine, obiecte de uz casnic etc - care sunt utilizate de zeci de ani fără a li se cunoaşte efectele asupra sănătăţii sau mediului.

Primele care vor fi probate sunt cele mai riscante, urmate de cele folosite în cantităţile cele mai mari. Dacă există o alternativă mai sigură, industriile trebuie să facă substituţia - în afara cazurilor în care există serioase motive contrarii.

Soluţii parţiale

Cu 1.000 pagini de text, REACH este considerat cel mai important pachet legislativ european al ultimilor 20 de ani. După ani de ciocniri cu industriile asupra numărului poluanţilor, grupurile ecologiste şi de protecţia consumatorilor implicate în adoptarea REACH acuză acum lobby-urile industriale că au reuşit ca numeroase chimicale otrăvitoare sau cancerigene să fie folosite mai departe în produse de larg consum. Companiile trebuie să propună planuri de înlocuire a substanţelor nocive, dar produsele care le conţin nu le sunt interzise.

Organizaţiile industriale consideră însă că şi aşa s-a mers prea departe. Patronatele britanice chiar au cerut statului să ajute firmele mici care importă sau realizează produse chimice şi nu pot achita testele la fel de uşor ca marile industrii.

China refuză apele Evian

Grupul francez Danone a anunţat, miercuri, că autorităţile chineze au blocat distribuţia a 118 tone de apă minerală Evian, pe motiv că încalcă normele locale de siguranţă. Apa, reţinută la Shanghai din februarie, din cauza unui conţinut prea mare de bacterii, va fi retrimisă în Franţa. Danone a declarat că Beijingul aplică un standard bacteriologic "diferit de al OMS" şi asigură consumatorii că "flora microbiană existentă în produsele noastre este în totalitate sigură". Acuzată în ultima vreme de tot mai multe exporturi toxice, China a interzis, la rândul său, în ultimii doi ani, produse ale KFC sau P&G.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite