Industria americană părăseşte Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul 1 mondial în industria chimică, societatea americană Dow Chemical, a anunţat că va închide în jur de 20 de fabrici ale sale din care patru în Europa. A doua zi, concernul Kimberly-Clark a precizat că va tăia aproape 1500 de locuri de muncă pe bătrânul continent.

Şi Ford a anunţat că renunţă la uzina sa din Belgia. Şi la cele din Marea Britanie. Vorbim de 5700 de angajaţi rămaşi pe drumuri. Adăugăm la listă: producătorul de procesoare AMD, gigantul din industria chimică Dupont şi concernul Colgate-Palmolive.

E drept: criza a redus cererea aşa că multinaţionalele trebuie să ajusteze activitatea. Dar, de fapt, mult mai importantă este aprecierea dolarului faţă de moneda Euro şi dispariţia oricărui avantaj din joaca de-a cursul valutar şi de-a profitul în Europa, scrie „Le Monde", citat de RFI.

Aşa că firmele americane preferă să parieze pe propria ţară, aşa cum o fac General Electric sau Chrysler care îşi sporesc investiţiile pe teritoriu american. Sau cum o fac General Motors sau producătorul de ascensoare Otis care relochează producţia din străinătate către SUA.

Industria americană a pierdut 5 milioane de locuri de muncă din 2000 încoace. Drumul până la recuperare e lung, dar a început. În urmă rămâne Europa cu o criză de proporţii şi o inabilitate pronunţată de a se adapta la concurenţa mondială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite