VIDEO Indonezia, trecută prin foc şi apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhipelagul a fost lovit, în mai puţin de 48 de ore, de o triplă tragedie: erupţia vulcanului Merapi şi un cutremur urmat de un tsunami devastator. Oameni şi animale carbonizaţi pe Java, unde a erupt vulcanul Merapi. Cadavre pe plajă şi sate distruse de valurile gigantice produse de cutremurul de luni.

Echipele de salvatori fac eforturi supraomeneşti pentru a da de urma celor peste 412 oameni daţi dispăruţi după ce valurile cu o înălţime de trei metri au distrus peste 4.000 de locuinţe situate în apropierea coastelor Sumatrei. Cele mai afectate sunt satele din insula Pagai Selatan, unde valurile au înaintat peste 600 de metri pe uscat. Potrivit oficialilor indonezieni, tsunamiul a ucis cel puţin 257 de oameni. Operaţiunile de salvare sunt însă îngreunate de faptul că insulele afectate sunt izolate, iar legăturile telefonice au fost întrerupte. Prin urmare, dimensiunea catastrofei este încă greu de estimat. Vremea ploioasă şi replicile seismului nu ajută nici ele autorităţile. Meteorologii au avertizat că şi în următoarele zile condiţiile meteo vor fi nefavorabile.

Sistemul de avertizare nu a funcţionat

Un reprezentant al autorităţilor indoneziene a declarat că cei care au supravieţuit potopului au cu siguranţă nevoie de ajutor. „Şi-au pierdut casele, iar acum au nevoie de asistenţă medicală, haine, pături şi medicamente. Am reuşit să ridicăm câteva adăposturi pentru sinistraţi. Dar nu este suficient, mai avem multe de făcut", a declarat pentru reporterii AFP un oficial indonezian.

În acest timp, supravieţuitorii catastrofei povestesc momentele de coşmar pe care le-au trăit. Lui Borinte, fermier pe insula Pagai, valurile ucigaşe i-au ucis soţia şi cei doi copii. El a declarat presei că nimeni de pe insulă nu a fost avertizat de autorităţi cu privire la venirea tsunamiului, întărind astfel speculaţiile că sistemul de avertizare nu a funcţionat la parametrii ceruţi.

Mărturii din infern

„S-a cutremurat pământul şi la vreo zece minute eu şi familia mea am auzit un bubuit puternic. Am ieşit repede din casă şi am văzut îngroziţi cum vine valul spre noi", a spus bărbatul. „Am încercat să fugim într-o zonă mai înaltă din localitate, însă valul a fost mai rapid ca noi", a adăugat el. „Îmi pare atât de rău că n-am fost în stare să-mi salvez soţia şi copiii. Am intrat în panică şi n-am mai ştiut ce să fac. Am fost aruncat de apă şi am reuşit să mă prind de o grindă de lemn", a mai povestit bărbatul cu lacrimi în ochi.

„Din cei 200 de oameni care locuiau în sat, doar 40 au fost găsiţi. 160 de oameni, mai ales femei şi copii, au fost daţi dispăruţi", a declarat un reprezentant al pescarilor din Pagai. „Oamenii vin şi povestesc autorităţilor că valul le-a luat copiii de lângă ei. Mulţi îşi plâng deja morţii", a declarat el. În septembrie 2009, un alt cutremur puternic a ucis peste 1.000 de oameni. La mai puţin de 48 de ore după cutremur, Indonezia a fost din nou încercată de natură. Vulcanul Merapi, situat pe insula indoneziană Java, la o altitudine de 2.915 de metri, a început să erupă.

Vulcanul Merapi şi-a luat ofranda

Norii de fum toxic şi cenuşă au ucis cel puţin 28 de oameni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Spitalului Sardjito din Yogyakarta, oraş situat la 25 km de crater. Printre victime se află un bebeluş de trei luni şi un bărbat care, în opinia indonezienilor, personifică vulcanul, Mbah Marijan, „gardianul spiritual" al lui Merapi, considerat un munte sacru de mulţi dintre aceştia.

Corpul carbonizat al lui Marijan, în vârstă de 80 de ani, a fost descoperit în casa sa incendiată, situată la doar patru kilometri de crater. Autorităţile au ridicat încă de luni alerta la nivelul maxim, din cauza riscului de erupţie iminentă, şi au ordonat evacuarea a 19.000 de persoane care locuiesc pe versanţii vulcanului. Însă numeroşi localnici, majoritatea fermieri, au refuzat să-şi părăsească locuinţele şi animalele. "Am auzit trei explozii, iar cenuşa a fost aruncată până la 1.500 de metri", a declarat un martor. Televiziunile au prezentat imagini cu mii de oameni fugind, unii acoperiţi cu cenuşă.

De luni, mai mult de 600 de mici seisme s-au înregistrat în zona vulcanului. „Sper că presiunea se va elibera încet, altfel ne-am putea confrunta cu o erupţie uriaşă, cea mai mare din ultimii ani", a avertizat un expert citat de France Presse. Erupţia este deja mai puternică decât cea din 2006, când două persoane au murit.

Ajutor de la Obama

Ultima erupţie puternică a vulcanului Merapi a avut loc în urmă cu patru ani. Cele mai însemnate pagube şi cele mai multe victime s-au înregistrat în 1930. Atunci,  şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.300 de oameni surprinşi de erupţia vulcanului şi 13 sate au fost şterse de pe faţa pământului. Preşedintele de la Jakarta, Susilo Bambang Yudhoyono, şi-a scurtat vizita în Vietnam ca să meargă în zonele afectate de tsunami şi de vulcanul Merapi.

Liderul a mers mai întâi la Padang, portul cel mai apropiat de Sumatra, pentru a supraveghea operaţiunile de salvare. Preşedintele american Barack Obama, care şi-a petrecut o parte din copilărie în Indonezia, a transmis Jakartei disponibilitatea Statelor Unite de a trimite ajutoare. „Îmi dă curaj rezistenţa la greu a poporului indonezian şi că autorităţile vor acorda rapid asistenţă victimelor" , a adăugat liderul de la Casa Albă. Crucea Roşie deja a trimis mai multe areonave cu ajutoare în zonă şi a ridicat câteva adăposturi unde sinistraţii primesc asistenţă medicală.

Românii, la adăpost

La solicitarea ziarului „Adevărul", Ambasada României la Jakarta a anunţat că până în prezent nu există informaţii despre români care să fi suferit în urma tsunamiului sau a erupţiei vulcanice. Comunitatea românească este concentrată în capitala Jakarta.

"Îmi pare atât de rău că n-am fost în stare să-mi salvez soţia şi copiii. Am intrat în panică şi n-am mai ştiut ce să fac."
Borinte localnic din insula Pagai

Sistem de avertizare cu probleme?

Oamenii îşi plâng morţii  Foto: Reuters

Oamenii îşi plâng morţii  Foto: Reuters

În urmă cu doi ani, un sistem de avertizare rapidă în caz de tsunami a fost inaugurat la Jakarta. Sistemul urma să anunţe formarea unui val tsunami în doar cinci minute de la producerea cutremurului, timp suficient ca populaţia din zonele de coastă să poată fugi în locuri ferite de valuri.

Plângerile mai multor localnici ai insulei Pagai, distrusă marţea trecută de valurile seismice, au dat naştere unor speculaţii în privinţa capacităţii sistemului de avertizare antitsunami. Presa internaţională ridică mari semne de întrebare pentru emiterea alertei de tsunami imediat după producerea cutremurului şi retragerea ei după doar câteva ore.

Finalizat abia anul acesta

În acest context, mai mulţi experţi amintesc că sistemul de avertizare a fost inaugurat în 2008, la Jakarta, fără să fie complet funcţional, finalizarea fiind prevăzută abia pentru anul acesta. El a fost înfiinţat în ideea ca pe viitor să fie evitate tragedii precum cele de la 26 decembrie 2004, când valurile seismice uriaşe din Oceanul Indian au ucis peste un sfert de milion de oameni. Germania, Japonia şi China au contribuit cu expertiză şi bani la construirea  sistemului de avertizare antitsunami din Indonezia. Însă, chiar de la inaugurare, specialiştii au atras atenţia că sarcina de avertizare rapidă în cazul unor valuri seismice este dificilă. Argumentul principal era dimensiunea arhipelagului indonezian, care numără peste 18.000 de insule. În plus, insulele sunt amplasate la răscrucea a trei plăci tectonice majore ale scoarţei terestre. În arhipelag, există şi peste 400 de vulcani, aproape jumătate dintre ei fiind activi.

Sistemul de avertizare este compus din seismografe (aparate care măsoară cutremurele), senzori din sateliţi, care supraveghează modificările scoarţei terestre şi schimbările de la suprafaţa oceanelor. El include şi senzori oceanografici, care detectează schimbările apărute pe suprafaţa oceanului, valurile, viteza şi direcţia acestora. Informaţiile sunt transmise la centrele de analiză, unde, specialiştii pot identifica zonele care vor fi afectate de valurile seismice, dar şi timpul rămas până la producerea catastrofei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite