Indivizi necunoscuţi au devastat biroul ministrului Educaţiei din Quebec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul ministrului Educaţiei din Quebec a fost devastat de cincisprezece persoane necunoscute vineri dimineaţă, a anunţat poliţia din Montreal, pe fondul conflictului între studenţi şi guvernul liberal al provinciei cu privire la creşterea taxelor de şcolarizare, relatează AFP.

Conform poliţiei, 15 indivizi necunoscuţi au pătruns în imobilul din centrul oraşului la ora locală 08:30 (15:30, ora României). Aceştia au spart geamurile uşii pentru a pătrunde în biroul ministrului Educaţiei Line Beauchamp, unde au început să vandalizeze.

Poliţia a indicat că acestora li s-au alăturat persoane care aşteptau afară.

Pe lângă acest incident, doi jurnalişti care relatau evenimentul pentru cotidianul din Montreal La Presse, Martin Chamberland şi Philippe Teisceira-Lessard au fost arestaţi apoi eliberaţi. Eric Trottier, vice-preşedinte de comunicare al La Presse, a numit aceste interpelări un "atentat grav la democraţie", arată un comunicat.

Alte şase persoane, printre care şi un minor, au fost arestate în urma devastării biroului ministrului.

Presa locală a dezvăluit joi că poliţia anchetează în prezent trei cazuri de ameninţări la adresa miniştrilor Educaţiei, Line Beauchamp, şi Justiţiei, Jean-Marc Fournier, relatează Mediafax.

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost arestat pentru că a făcut ameninţări cu moartea la adresa lui Beauchamp, făcând referinţă la mişcarea studenţească. Acesta a fost eliberat condiţionat.

Mişcarea de grevă a studenţilor începută la jumătatea lunii februarie caută să facă guvernul din Quebec al premierului Jean Charest să revină asupra deciziei sale de a mări taxele de şcolarizare cu 325 de dolari pe an timp de cinci ani începând cu această toamnă, însumând o creştere totală de 1.625 de dolari (1.245 de euro).

Taxele de şcolarizare în provincia francofonă sunt mai scăzute decât în Statele Unite şi alte zone din Canada, însă mult mai mari faţă de multe state europene, conform datelor Organizaţiei de cooperare şi dezvoltare economică (OCDE).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite