Indignare: Un tablou îl înfăţişează pe fostul preşedinte Nelson Mandela mort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabloul "Mandela mort" care îl reprezintă pe fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela ca decedat a provocat indignare, sâmbătă, în cadrul aflat la putere în Africa de Sud. Artistul s-a apărat susţinând că este vorba de un omagiu adus fostului şef de stat.

Tabloul, expus într-o galerie din Johannesburg, a stârnit indignarea partidului aflat la putere, Congresul Naţional African.

ANC este şocat şi condamnă viguros tabloul intitulat "Mandela mort". Este de prost gust, lipsit de respect şi este o insultă la adresa valorilor societăţii noastre, se arată într-un comunicat al formaţiunii, care califică totodată lucrarea drept "rasistă".

În creaţia lui Yuill Damaso, trupul lui Mandela este întins pe o masă de autopsie, sub privirile unor personalităţi politice sud-africane, informează AFP.

Pictura incriminată arată carnea şi oasele lui Mandela, ceea ce dovedeşte că este un om, ca fiecare dintre noi, a declarat artistul pentru ziarul local Saturday Star.

A realizat lucruri măreţe, are o influenţă naţională şi internaţională enormă, dar tabloul aminteşte că este un om obişnuit, a adăugat acesta.

Tabloul, care se inspiră din "Lecţia de anatomie" a lui Rembrandt din 1632, îl înfăţişează pe Mandela pe masa de autopsie, în timp ce micul Nkosi Jonhson, copil-simbol al luptei împotriva SIDA, mort la 12 ani, execută o incizie pe trupul fostului preşedinte.

O mulţime de personalităţi sud-africane, între care laureatul premiului Nobel pentru pace Desmond Tutu, preşedintele Jacob Zuma, fostul preşedinte Thabo Mbeki şi lidera opoziţiei Helen Zille, asistă la autopsie.

Nelson Mandela, în vârstdă de 92 de ani, a apărut foarte rar în public în ultimele luni, iar prezenţa sa la finala Campionatului mondial de fotbal, duminică, este încă incertă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite