VIDEO Indienii, amprentaţi şi fotografiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin un miliard de dolari va costa acţiunea de actualizare a situaţiei populaţiei. India a demarat ieri cel de-al 15-lea recensământ al populaţiei, o operaţiune care va fi desfăşurată de circa 2,5 milioane de salariaţi.

Preşedinta Pratibha Patil a fost primul cetăţean indian căruia i s-au luat amprentele şi i s-au făcut fotografii, toate acestea fiind trecute într-o bază de date digitală biometrică, notează „Hindustan Times".

Se estimează că primul recesământ biometric va dura aproximativ 11 luni, timp în care toate informaţiile privind indienii de peste 15 ani vor fi introduce în această bază de date.

Armata de salariaţi - care include funcţionari publici, profesori şi alte oficialităţi locale - va colinda ţara în lung şi-n lat, vizitând peste 240 de milioane de gospodării, 630.000 de sate, 5.000 de oraşe şi 600 de districte.

Peste 11 milioane de tone de hârtie vor fi necesare pentru a nota toate detaliile necesare clasificării populaţiei în funcţie de religie, sex, ocupaţie, educaţie, stare civilă şi naţionalitate. Totodată, pentru prima dată se vor culege date pentru a se stabili câţi indieni au conturi în bancă, computere şi telefoane mobile.  

Fără coduri numerice

Deşi acesta este al 15-lea recesământ din 1872 (realizat de coloniştii britanici) şi până în prezent, India nu a reuşit până acum să creeze un sistem viabil de coduri numerice.

Autorităţile speră că baza de date biometrică le va permite să aloce fiecărui cetăţean un cod numeric. Nu vor fi lăsate pe dinafară nici milioanele de persoane fără adăpost.

Misiune dificilă

Populaţia Chinei este mai mare decât cea a Indiei. Cu toate acestea, recesământul în India reprezintă o adevărată aventură. Una periculoasă. De mai multe luni, grupări radicale de stânga au declanşat acţiuni violente împotriva oficialilor guvernamentali şi locali în 20 din cele 28 de state indiene.

Dincolo de aceste pericole, funcţionarii vor avea dificultăţi în culegerea unor date exacte. Potrivit corespondentului BBC din India, în special la sate, bărbaţii au obiceiul de a se declara mai bătrâni, considerând că astfel vor fi mai apreciaţi. Cât priveşte celălalt sex, ca şi în alte părţi ale globului, femeile „se întineresc". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite