Indienii din SUA se inspiră de la lobby-ul evreiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitate de imigranţi bine văzută, indienii americani au acum şi un guvernator. Bine integraţi, ei îşi apără identitatea şi cultivă relaţiile Americii cu India-mamă După ce a

Comunitate de imigranţi bine văzută, indienii americani au acum şi un guvernator. Bine integraţi, ei îşi apără identitatea şi cultivă relaţiile Americii cu India-mamă

După ce a reprezentat Louisiana în Congres, Bobby Jindal, ai cărui părinţi au imigrat din India, a fost ales guvernator al statului - graţie unui puternic mesaj anticorupţie. La nivelul federal, indienii americani, cu un nivel de educaţie şi venituri superioare mediei naţionale, se afirmă ca următorul lobby puternic, după cel evreiesc - şi se inspiră chiar din organizarea acestuia.

Cu 53% din voturile alegătorilor din Louisiana, Bobby Jindal şi-a devansat cei 11 oponenţi, devenind nu doar cel mai tânăr guvernator din SUA, dar şi "primul non-alb care deţine postul de la Reconstrucţie". "Mama şi tata au venit în această ţară în căutarea visului american. Şi ghiciţi ce s-a întâmplat.

Au găsit visul american teafăr şi nevătămat chiar aici, în Louisiana", a exclamat bărbatul de 36 de ani, cu un copil în braţe şi nevasta alături, în aplauzele fanilor.

Tânărul de origine indiană educat la Oxford a pierdut acelaşi scrutin în urmă cu patru ani, dar i-a convins imediat pe conservatorii din suburbiile oraşului New Orleans să-i acorde un mandat de reprezentare în Congres.

De data asta a câştigat guvernoratul graţie celor care au votat în urmă cu patru ani pentru actuala guvernatoare, Kathleen Blanco, dar pe care o acuză acum de eşec în tratarea catastrofalelor uragane Katrina şi Rita.

În ce-l priveşte, republicanul Bobby Jindal şi-a făcut campanie pe seama luptei împotriva corupţiei şi a eliminării din stat a celor care "s-au hrănit din covata publică". Primul său act de guvernator va fi convocarea legislativului local într-o sesiune specială dedicată reformei etice.

Populaţie indo-americană

În cea mai scumpă campanie din Louisiana - în care doi candidaţi multimilionari au pus jos 10 şi, respectiv, cinci milioane de dolari, bani personali -, Bobby Jindal a atras şi cheltuit 11 milioane de dolari. Ajunsă la circa 2,4 milioane de indivizi, comunitatea americanilor de origine indiană, care include mulţi profesionişti şi antreprenori de succes, îşi transformă capitalul economic în forţă politică.

În 2005, familiile de indieni americani câştigau în medie 74.000 de dolari, cu 60% mai mult decât media naţională. Apoi, dacă indienii imigranţi în anii "60-"70 considerau că India a rămas patria lor, noile generaţii se simt mai mult americani şi sunt tot mai implicaţi în viaţa politică a SUA. Bobby Jindal nu este decât cel mai înalt reprezentant al comunităţii.

Alţii ca el sunt aleşi la niveluri locale. Mulţi conduc campanii electorale sau contribuie financiar la ele. Ca una dintre cele mai bogate comunităţi etnice din SUA, se estimează că indienii americani au vărsat circa 20 milioane de dolari în conturile actualilor candidaţi pentru Casa Albă, din ambele tabere.

Republicanii sunt tot mai bine văzuţi, graţie poziţiei pro-indiene a preşedintelui Bush, în timp ce democraţii încă poartă ceva din povara diatribelor antioutsourcing ale fostului candidat John Kerry.

Elefanţii democraţi

Totuşi, democrata Hillary Clinton este favorita de moment a americanilor de origine indiană. Prin vizita la New Delhi din 2000, Bill Clinton a iniţiat apropierea SUA de India, iar acasă a recunoscut forţa masei de IT-işti indieni şi a cultivat-o inclusiv în scopuri electoral-financiare. După predarea funcţiei, domnul Clinton s-a alăturat Fundaţiei America India şi a revenit pe subcontinent cu diferite iniţiative sociale.

Cu atâtea puncte acumulate de soţ, este rândul doamnei Clinton să treacă de la protecţionismul slujbelor din SUA la sprijinirea outsourcingului în India şi să ceară mai multe vize pentru cetăţenii indieni calificaţi. Ca mulţumire, hotelierul Sant Singh Chatwal i-a organizat la New York o gală pentru adunarea a 2,5 milioane de dolari.

"Strângerea relaţiilor cu India va fi o prioritate a agendei mele dacă voi fi aleasă", a promis timp de 15 minute noua copreşedintă a grupului India din Senatul american. Grupul similar din Congres a fost fondat de democratul Frank Pallone, reprezentant de New Jersey, unde există o amplă comunitate indiană.

Americani cu turban şi sabie

Organizaţiile indienilor sikh din SUA reclamă schimbările din domeniul pazei aeroporturilor, care permit personalului de securitate să le dea jos turbanele specifice acestei secte indiene. Până acum, nu li se cerea să şi le scoată decât pentru rezolvarea unor semnale inexplicabile emise de detectoarele de metal.

Acum, turbanele trebuie însă verificate manual, în căutare de obiecte non-metalice sau substanţe chimice care pot fi utilizate ulterior pentru comiterea de atentate teroriste la bordul avioanelor de pasageri.

Călătorii sikh astfel verificaţi consideră ultragios să-şi dea jos turbanul care le acoperă părul niciodată tăiat, în acord cu credinţa lor. Pe de altă parte, americanii sikh au lansat o campanie publică pentru explicarea semnificaţiei a "kirpanului", sabia religioasă, în rândurile personalului de securitate.

Familie de muzicieni fusion

Realmente celebrul compozitor american contemporan Phillip Glass (The Hours şamd) îl declară ca părinte spiritual pe Ravi Shankar - acelaşi clasic al sitarului indian care fusese numit de George Harrison drept "Godfather of world music".

Fiicele de sânge mai occidental ale maestrului indian sunt, de asemenea, muziciene şi încă la fel de bine apreciate în Occident. Încă de la debut, texana Geethali Norah Jones Shankar este abonată la premii Grammy pentru "soft jazz".

Născută la Londra şi împărţită între New Delhi şi San Diego, Anushka Shankar se revendică însă de la sitarul părintesc şi, în general, de la cultura şi identitatea hindi. Ultimul său album fusion - "Breathing Under Water" - a fost realizat împreună cu Karsh Kale, DJ, interpret la tabla şi multi-instrumentist din New York; mai apar guru Sting şi tata Ravi.

Modelul israelian de lucru cu Congresul

Pentru a-şi crea propriile asociaţii de promovare a intereselor comunităţii, indienii americani se inspiră din organizarea puternicei diaspore evreieşti din America. La rândul lor, centrele evreilor americani inserează Israelul în relaţia India-SUA.

Şi prin contribuţia noului lobby indian, India nu mai este văzută în SUA drept o ţară săracă, bântuită de conflicte şi boli, ci o mare oportunitate economică a secolului 21 şi o posibilă aliată a Americii în Asia deja dominată de China.

După ce şi-a vândut firma de IT companiei Netscape, Anil Godhwani a dorit să creeze un centru pentru indienii americani din Silicon Valley. Aşa că a studiat Centrul comunitar evreiesc din San Francisco. Hindu American Foundation are acum acţiuni de lobby şi advocay similare celor ale Ligii Anti-Defăimare sau Centrului Wiesenthal.

La o adică, indienii americani îşi găsesc similitudini cu evreii americani: o minoritate care combate cu succes prejudecăţile împotriva sa şi îşi construieşte un temeinic eşafodaj politic - la care se pot adăuga şi ameninţările resimţite acasă din partea mişcărilor islamiste.

Altminteri, faţă de omogenitatea culturală a evreilor, asociaţiile indienilor americani, majoritari hinduşi, încearcă o deschidere către fidelii oricărei religii sau secte din India: oferă asistenţă medicală pentru cei neasiguraţi, cursuri de limbi indiene ori instructori de aerobic tip Bollywood, dar evită activităţile religioase.

Pe de altă parte, US India Political Action Comitee recunoaşte că doreşte să obţină aceeaşi atenţie pe care
Congresul american o acordă subiectelor importante pentru comunitatea evreiască din SUA.

Devenită rapid cea mai vizibilă faţă a lobby‑ului indienilor americani, USINPAC a contribuit la încheierea carierei politice a unui senator republican rămas notoriu doar pentru epitetul "macac", atribuit unui tânăr indian.

O terţă ţară

Evreii americani salută reuşita indienilor americani de a întări puntea dintre patrie şi patria-mamă. Mai mult, American Jewish Comitee are chiar un program India-Israel-SUA - condus de un evreu indian.

Dacă în America cele două comunităţi de americani colaborează în materie de legislaţie referitoare la imigraţie şi crime rasiale, ambele pot face mai acceptabilă la Washington colaborarea militară dintre Israel şi India - care include şi pasarea către armata indiană a unor tehnologii americane oferite armatei israeliene.

Investiţii americane în lobby indian

În afara apărării intereselor americanilor de origine indiană în SUA, lobby-ul indienilor americani de la Washington lucrează şi în folosul Indiei: prima reuşită a fost acordul bipartizan, republican şi democrat, obţinut pe Dealul Capitoliului pentru "Acordul de cooperare nucleară paşnică SUA-India". În acelaşi sens lucrează şi americani neaoşi.

Noile relaţii dintre India şi SUA promit contracte grase, în domeniul militar şi, mai nou, cel nuclear pentru care americanii se pot bate acum cu ruşii. Potrivit "The Washington Post", Confederaţia Industriei Indiene l-a plătit pe Robert Blakwill, fost ambasador al SUA în India şi fost consilier pentru securitate naţională, cu legături în firmele de lobby republicane, pentru a persuada diferite entităţi americane - între care jurnalul "Boston Globe".

Doar comuniştii mai resping SUA

Puternica diasporă indiană din America are un rol tot mai mare şi în viaţa economică şi chiar politică din India originară.

Doar pe comuniştii care sprijină guvernul nu i-a convins încă să accepte pactul nuclear indo‑american, cum a reuşit cu naţionaliştii.

Deşi până în 1990 India era apropiată mai mult de URSS, de patru-cinci decenii o mulţime de indieni au preferat să-şi caute norocul în societatea democratică şi antreprenorială americană. Legăturile lor cu ţara de origine au rămas însă foarte puternice şi astăzi, dovadă marile sume de bani trimise continuu în satele şi oraşele din care au plecat.

Indienii non-rezidenţi au expediat anul trecut acasă circa 25 miliarde de dolari, cu 25% mai mult decât în 2005 - în timp ce totalul investiţiilor străine în perioada 2006-2007 a fost de 16 miliarde de dolari.

Aproape jumătate din bani vin din America de Nord, apoi din Golful Persic şi Asia de Est. Indienii din America trimit mai mult, întrucât acolo ajung în special softişti şi alţi experţi din domeniul tehnologiilor.

Convingere politică

Diaspora din America este tot mai puternică în India şi la nivel politic. Recent, liderul partidului de opoziţie indian Bharatiya Janata Party a executat o spectaculoasă întoarcere de viziune, de la respingerea virulentă a pactului nuclear indo-american la acceptarea acordului prin care SUA se angajează să ofere tehnologii nucleare şi combustibili radioactivi Indiei, pe care o sancţiona în 1998 pentru testele atomice militare ilegale, cu singura condiţie, de formă, a punerii programului atomic civil sub controlul internaţional.

Doar comuniştii se mai opun acum apropierii Indiei de SUA, pe care o văd drept o "aliniere la interesele unei Americi imperialiste" - chit că politica Indiei în Asia se doreşte la fel de impetuoasă.

Donatorilor li se arată Nirvana

Doctorul Kumar Bahuleyan şi-a donat cele 20 de milioanele de dolari făcute ca neurochirurg la New York pentru construirea unor aşezăminte medicale sau drumuri în satul natal din India - unde a schimbat Mercedesul pe o bicicletă. Născut în casta celor de neatins, a terminat rapid o şcoală pentru cei mai săraci, apoi o şcoală medicală creştină, după care guvernul din Kerala l-a trimis să studieze neurochirurgia la un colegiu din Scoţia.

La întoarcere, puţini ştiau în India şi ce înseamnă neurochirurgia, aşa că plecat să muncească în America - unde a ajuns profesor de neurochirurgie la Universitatea din Buffalo. În 1999 s-a retras, fără să ştie câţi bani avea în cont.

După ce s-a bucurat de toată bogăţia posibilă, la peste 80 de ani a avut revelaţia donaţiei: "Nu mai am nimic de dobândit în viaţă. Acesta a fost scopul meu, să-i ajut pe ai mei. Acum pot muri, ca un om fericit".

Meritocraţie de culoare

Baton Rouge, Louisiana. Americanii au cumpărat pământul de la francezi şi l-au muncit cu africani - negrii au rămas lungă vreme fără alte drepturi. Chiar şi acum, presa americană a vestit, ca element-bombă, că statul sudist s-a ales cu "primul guvernator non-alb".

Ori nişte albi din presa anglo-saxonă trăiesc încă nostalgia unei superiorităţi, măcar numerice, ori vreun non-alb le-a făcut în ciudă preluând aceeaşi stereotipie. (Activiştii rromi pentru egalitatea românilor ar fi reclamat imediat.) S‑ar putea ca electoratului din Louisiana să-i fi venit mai multă minte la cap: înainte să candideze acasă, tânărul politician a trecut pe la Oxford.

Acasă la rudele părinţilor însă, cea mai mare democraţie din lume venerează familia Ghandi. Libanezii au aşteptări similare de la fiul lui Hariri. Sirienii au acceptat succesiunea republicană a lui Bachar al Assad, iar azerii a lui Aliyev.

Egiptenii sunt pregătiţi pentru un Mubarak-fiul, iar libienii pentru Ghaddafi Jr. Oarecum altfel se întâmplă în China mandarinilor. Meritocraţia face parte mai mult din "visul american" - vândut lumii, la pachet cu democraţia sau mâna invizibilă.

Dar... Căci există şi un dar. Presa americană romanţează încă aportul bogatului şi potentului clan democrat Kennedy la istoria americană. La care bogatul şi puternicul clan republican Bush contribuie cu pilda unui politician care, devenit preşedinte din fruntea CIA, şi-a transmis puterea fiilor, cărora le-a facilitat conducerea unor state, respectiv a tuturor statelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite