India, peţită de marile puteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

New Delhi a fost anul acesta loc de pelerinaj pentru liderii mondiali în căutare de contracte valorând miliarde de dolari. India şi-a propus să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pentru consolidarea facilităţilor nucleare şi 80 de miliarde de dolari pentru modernizarea armatei.

În acest context, vizita de două zile a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, survine după turneele similare ale şefului Guvernului britanic, David Cameron, preşedintelui Barack Obama, premierului chinez, Wen Jiabao, şi ale preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, toţi dorind să beneficieze de boomul economic al Indiei. După întrevederea dintre Medvedev şi premierul Manmohan Singh, cele două părţi au semnat 29 de contracte, iar cei doi lideri au declarat că îşi vor continua eforturile pentru ca relaţiile comerciale bilaterale să ajungă la 20 de miliarde de dolari până în 2015.

Citiţi şi:

Rusia va avea alte două reactoare nucleare în India

India, principalul angajator în 2011

Cel mai important acord este cel referitor la construirea unui avion de luptă multifuncţional. Potrivit „Times of India", New Delhi ar urma să aloce cel puţin 35 de miliarde de dolari pentru realizarea acestui proiect, care va fi demarat în 2019. Totodată, Moscova va livra rachete armatei indiene, care este principalul său „client militar". Contracte importante au fost semnate şi în sectorul nuclear. Serghei Kirivenko, şeful agenţiei atomice ruse Rosatom, a declarat că Rusia intenţionează să construiască cel puţin 18 reactoare nucleare în India. În schimb, preşedintele rus şi-a reiterat sprijinul pentru ca India să devină membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.



Desantul marilor puteri a fost inaugurat în iulie de David Cameron, care s-a dus în India, în încercarea de a restabili legăturile speciale cu fostul teritoriu britanic. Însoţit de miniştri şi de peste 50 de oameni de afaceri de top, premierul britanic a condus în iulie ceea ce Downing Street a numit cea mai importantă delegaţie comercială britanică din istoria recentă. În timpul vizitei, BAE Systems, Rolls-Royce şi Hindustan Aeronautics au încheiat un contract pentru furnizarea către armata indiană a 57 de avioane militare Hawk. Luna trecută, preşedintele Barack Obama s-a întors din India cu acorduri în valoare de 10 miliarde de dolari.

Printre altele, Boeing va furniza 30 de avioane 737 companiei indiene private SpiceJet, GE va vinde avioane 107 F414 armatei, iar Harley Davidson va construi o fabrică în India.

„Tortul nuclear"

Nici preşedintele francez nu se poate plânge că s-a întors cu mâna goală din subcontinentul Indian, primind o parte însemnată din „tortul nuclear indian". Cu o delegaţie formată din trei miniştri şi peste 60 de oameni de afaceri, Nicolas Sarkozy a obţinut un contract de 10 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare franceze la Jaitapur, în vest.

Alte cinci miliarde „vor curge" din contracte în domeniul apărării, aviaţiei sau energiei regenerabile. Săptâmâna trecută, premierul Wen Jiabao a condus în India - potrivit presei chineze - cea mai mare delegaţie de oameni de afaceri chinezi, peste 400 de persoane. În ciuda unor conflicte de peste 40 de ani, cele două ţări au relaţii comerciale foarte bune, iar în timpul vizitei au fost semnate contracte în valoare de 16 miliarde de dolari.


s
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite