India şi SUA se luptă pentru yoga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul din New Delhi pretinde dreptul de autor asupra unei discipline milenare asiatice Pentru milioane de oameni din întreaga lume, yoga este o sursă de relaxare şi înălţare

Guvernul din New Delhi pretinde dreptul de autor asupra unei discipline milenare asiatice

Pentru milioane de oameni din întreaga lume, yoga este o sursă de relaxare şi înălţare spirituală. Dar în Statele Unite totul se reduce la bani. În ultimul deceniu, mai mulţi întreprinzători americani au brevetat unele practici yoghine, iar India s-a hotărât să atace în justiţie aceste patente.

Argumentul principal al oficialilor de la New Delhi este că o practică milenară indiană nu poate deveni proprietatea nimănui. La limită, statul indian ar putea fi singurul îndreptăţit să breveteze yoga. Prin urmare, toate drepturile de autor pe care şi le-au asigurat întreprinzătorii americani, între care unii chiar de origine indiană, sunt lovite de nulitate şi trebuie să fie anulate. Ieri, ministrul sănătăţii din India a anunţat Washingtonul că a fost autorizat de guvernul de la New Delhi să rezolve această problemă şi a trimis deja documentaţia necesară către United States Patent and Trademark Office (oficiul de invenţii şi mărci american).

În acelaşi timp, ministrul comerţului din India se va adresa omologului său american pentru reglementarea unor probleme privind legislaţia de importexport al drepturilor intelectuale.

Yoga aparţine întregii omeniri

"India nu doreşte să obţină bani din exploatarea unor învăţăminte străvechi, care practic fac parte din patrimoniul omenirii. Dar nu putem rămâne indiferenţi când aflăm că persoane particulare şi-au permis să pretindă că au inventat ceva nou în acest domeniu.

Noi avem documentaţii vechi de secole, cu care putem dovedi că toţi cei care au solicitat patentarea unor metode de a practica yoga au fost, de fapt, plagiatori", a explicat Verghese Samuel, ministrul adjunct al sănătăţii din India, şeful departamentului "Practici medicale străvechi", de care aparţine şi yoga.

Cotidianul britanic "The Times", care a discutat cu autorităţile indiene, notează că yoga se practică în Asia de Sud de mai bine de 6.000 de ani, fiind un ansamblu cu aspecte filosofice şi exerciţii (asane) fizice cu profunde implicaţii spirituale, situate mult deasupra oricărei autorităţi guvernamentale. În Statele Unite, yoga se practică sub formă de exerciţii de fitness şi a devenit o industrie ce produce peste trei miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite