Închisorile britanice, suprapopulate de terorişti Al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul teroriştilor Al-Qaida deţinuţi în Marea Britanie ar putea ajunge la 1.000 în următorii cinci ani, ameninţând securitatea închisorilor, care sunt deja suprapopulate. De asemenea,

Numărul teroriştilor Al-Qaida deţinuţi în Marea Britanie ar putea ajunge la 1.000 în următorii cinci ani, ameninţând securitatea închisorilor, care sunt deja suprapopulate. De asemenea, autorităţile se tem că extremiştii închişi i-ar putea recruta pe tinerii vulnerabili şi ar plănui noi atentate.

"Radicalizarea tinerilor ar putea fi principala noastră problemă în următorii cinci ani", consideră Steve Gough, vicepreşedintele Asociaţiei Ofiţerilor din Penitenciare, bazându-se pe numeroasele procese aflate pe rol în care sunt judecaţi membri ai bine cunoscutei organizaţii teroriste. Belmarsh, penitenciarul unde sunt "cazaţi" cei mai mulţi dintre teroriştii arestaţi, nu mai poate primi noi puşcăriaşi, în condiţiile în care, în curând, vor începe 40 de procese în care sunt implicaţi membri Al-Qaida. Potrivit MI5, peste 2.000 de cetăţeni sunt suspectaţi pentru rolurile jucate în diverse comploturi. În acest ritm, sistemul penitenciar trebuie modificat de urgenţă, apreciază Gough. Încercările de recrutare din închisorile britanice nu sunt de dată recentă. Inspectorul-şef al închisorilor, Anne Owers, susţine că paznicii de la penitenciarul Feltham sunt îngrijoraţi de faptul că mai mulţi tineri infractori au fost încurajaţi să îmbrăţişeze religia islamică. Semnale în acest sens au venit şi de la centrul de detenţie din Aylesbury. Recent, trei bărbaţi care au recunoscut că au legături cu Al-Qaida au pledat vinovaţi pentru incitare la terorism prin intermediul internetului. Cetăţeanul de origine marocană Younes Tsouli, britanicul Wassem Mughal şi iordanianul Tariq al-Daour au creat site-uri cu ajutorul unor cărţi de credit furate, folosind identităţi false, pentru a face propagandă şi pentru a cere decapitarea unor occidentali.

Tsouli şi al-Daour nu s-au întâlnit niciodată, ei comunicând doar prin internet. Poliţia a declarat că este pentru prima dată când cineva a fost condamnat în Marea Britanie pentru folosirea internetului cu scopul de a face propagandă teroristă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite