Închisori de weekend, în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnaţii la pedepse de maxim jumătate de an de închisoare ar putea să ispăşească sentinţele timp de câte două zile pe săptămână, de pildă în weekend - potrivit unui proiect de

Condamnaţii la pedepse de maxim jumătate de an de închisoare ar putea să ispăşească sentinţele timp de câte două zile pe săptămână, de pildă în weekend - potrivit unui proiect de lege adoptat de guvernul polonez. Executivul a explicat că se urmăreşte reducerea numărului deţinuţilor.

În cazul aplicării sistemului săptămânal, în închisori se vor afla de două ori mai puţini condamnaţi, decât în sistemul tradiţional. Noua metodă de ispăşire a pedepsei va aduce şi economii la bugetul statului. Ministerul Justiţiei atrage atenţia asupra faptului că executarea pedepsei în sistemul săptămânal este mai ieftină decât cea în sistemul tradiţional, iar ordonanţa care modifică legea îi impune condamnatului obligaţia de a suporta costurile globale ale executării pedepsei.

Pentru condamnat, calitatea executării pedepsei în condiţiile izolării de scurtă durată o reprezintă reducerea efectelor arestului permanent, cum ar fi pierderea locului de muncă, a locuinţei, destrămarea familiei şi a relaţiilor sociale. Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Penitenciarelor apreciază că 4.000 de persoane ar putea executa anual pedepse cu închisoare întrerupte.

"Cu siguranţă se vor reduce costurile şederii în închisoare cu 30%, dar înseamnă pentru noi o sarcină în plus - fiecare condamnat va trebui primit şi apoi eliberat din închisoare". Ea a menţionat că, pentru un condamnat care intră la închisoare două zile pe săptămână, fără să‑şi piardă locul de muncă, pedeapsa este totuşi grea. El nu beneficiază de servicii medicale şi nici de haine în închisoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite