Începutul sfârşitului pentru dinastia Castro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima conferinţă a Partidul Comunist din Cuba s-a discutat şi posibilitatea reducerii mandatului prezidenţial la cinci ani.

811 delegaţi au participat weekend-ul acesta la prima conferinţă istorică a Partidului Comunist Cubanez convocată de preşedintele Raul Castro. El a urmărit „o schimbare a mentalităţilor" în rândul membrilor de partid şi pentru a le cere să-i suţină reformele economice. Raul Castro le-a mai cerut să denuţe birocraţia, inerţia şi corupţia care pune beţe în roate reformei începute de el. „Fie vom schimba, fie ne vom scufunda şi odată cu noi  eforturile a  generaţii întregi", a avertizat liderul de la Havana. Convocarea acestei conferinţe, un fel de congres extraordinar, este o premieră de la fondarea partidului de către Fidel Castro în 1965. În mod normal Congresul formaţiunii are loc o dată la cinci ani.

O măsură cheie pe ordinea de zi a fost limitarea la două mandate a câte cinci  ani a preşedintelui, inclusiv în ceea cel priveşte pe Raul Castro. Întinerirea cadrelor este una din problemele în mod regulat cerut de preşedintele cubanez, care s-a plâns de eşecul misiunii de a pregăti noi lideri care să-i înlocuiască pe cei care au înfăptuit Revoluţiei în 1959. Cu toate că se doreşte întinerirea partidului, din cei 15 membri ai Biroului politic aleşi în aprilie anul trecut, doar trei au mai puţin de 65 de ani. 

O altă propunere vizează „dezvoltarea jurnalismului de investigaţie, renunţarea la auto-cenzură, la limbajul de lemn şi la retorica triumfalistă" care prevalează în mass-media cubaneză, după cum spune Raul Castro. Cercurile diplomatice din Cuba privesc cu atenţie şi scepticism măsurile adoptate cu ocazia acestei Conferinţe".  Şeful statului cubanez doreşte să repornească economia cu noile măsuri de deschidere către sectorul privat, dar conservând totodată structurile etatiste de stat. Havana vrea să-şi salveze modelul communist, sistemul de sănătate şi educaţie, dar acestea costă din ce în ce mai mult şi statul nu mai are cu ce să-l susţină.

811 delegaţi au participat la Conferinţa Partidului Comunist Cubanez

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite