Început de dezgheţ ruso-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tonul a fost mai relaxat, dar dezacordul în privinţa scutului persistă Contrar climatului relaţiilor ruso-americane din ultimele luni, apropiat de războiul rece, la Moscova au avut loc

Tonul a fost mai relaxat, dar dezacordul în privinţa scutului persistă

Contrar climatului relaţiilor ruso-americane din ultimele luni, apropiat de războiul rece, la Moscova au avut loc discuţii pe temele apărării şi politicii externe într-un spirit pozitiv. Totuşi, cele două părţi nu au ajuns la niciun acord cu privire la scutul american antirachetă şi Tratatul asupra reducerii numărului armelor strategice (START).

"Suntem mulţumiţi de modul în care se dezvoltă relaţiile noastre (...). Înţelegem, de ambele părţi, necesitatea de a ne minimaliza dezacordurile", a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, la debutul întâlnirii cu secretarul de stat american Condoleezza Rice şi cu ministrul apărării, Robert Gates.

"Întâlnirea de luni cu preşedintele rus Vladimir Putin s-a derulat într-un spirit pozitiv. O să ne continuăm munca pentru a ne întări parteneriatul şi a ne clarifica unele divergenţe", a adăugat Rice. Putin, care nu s-a abţinut să critice Statele Unite în ultimele luni, s-a arătat mai optimist luni, evocând şi o scrisoare din partea lui George W. Bush, fără a-i dezvălui însă conţinutul.

Presa rusă spune că scrisoarea ar evoca continuarea negocierilor bilaterale, îndeosebi Tratatul de reducere a armelor strategice (START), care expiră în 2009. Oficialii americani au avut întrevederi şi cu preşedintele ales, Dmitri Medvedev, care a vorbit despre "voinţa" de a obţine progrese în dosarele rămase în spuspans.

Şefa diplomaţiei americane a întâlnit şi reprezentanţii societăţii civile ruse, printre care opozanţi liberali, pentru a asculta şi părerea lor cu privire la situaţia politică din Rusia. Rice a dorit să afle ce pot face Statele Unite pentru ca sistemul politic rus să fie mai deschis şi mai participativ şi pentru a susţine reformele economice şi spiritul întreprinzător în Rusia.

"Niet" pentru scut şi STAR

În privinţa spinoaselor probleme precum scutul american antirachetă din Europa şi Tratatul asupra reducerii numărului armelor strategice (STAR), ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Washingtonul şi Moscova nu au ajuns la niciun accord.

Potrivit AFP, secretarul american al apărării a afirmat anterior că înţelege îngrijorările ruşilor, potrivit cărora scutul american ar putea deveni într-o zi un sistem ofensiv vizând Rusia şi a propus "negocierea unor limite care să garanteze că acest lucru nu se va întâmpla".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite