Începe licitaţia pentru putere în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această săptămână încep negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernământ. Deznodământul este deocamdată necunoscut Departe de a se linişti după recentele alegeri, lupta

În această săptămână încep negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernământ. Deznodământul este deocamdată necunoscut

Departe de a se linişti după recentele alegeri, lupta pentru putere se va accentua, în această săptămână, în Ucraina. Protagoniştii sunt cele două partide prooccidentale, câştigătoarele alegerilor, şi proruşii, deloc încântaţi de perspectiva trecerii în opoziţie. Miza o reprezintă compoziţia viitoarei coaliţii de guvernare, o mare necunoscută după cum apreciază analiştii.

"Începe un nou război, de această dată în culise", apreciază politologul Volodimir Malinkovici. Preşedintele Viktor Iuşcenko a stârnit confuzie zilele trecute, propunând o mare coaliţie de guvernământ în care să intre atât prooccidentalii, cât şi proruşii.

Preşedintele ucrainean a reluat ideea coaliţiei, în cursul scurtei sale vizite la Paris, la sfârşitul săptămânii, adăugând că, într-o astfel de variantă, "niciuna dintre forţe (politice - n.n.) nu ar trebui să domine". Negocierile oficiale în vederea formării guvernului încep azi la Kiev.

Cine oferă mai mult?

"Iuşcenko continuă să joace la două capete", scria, sâmbătă, presa ucraineană. "Preşedintele a lansat un fel de licitaţie pentru formaţiunile care vor avansa cea mai interesantă ofertă pentru partidul său, Ucraina Noastră (14,51% din voturi)", sunt de părere gazetarii.

Şeful statului se adresează astfel şi Iuliei Timoşenko, "sufletul" revoluţiei portocalii, al cărei partid a câştigat 30,71% din voturi, şi Partidului Regiunilor al premierului prorus Viktor Ianukovici (34,37%).

Deocamdată, nimic nu e sigur în Ucraina. Viktor Ianukovici riscă "să piardă puterea", Timoşenko nu e sigură că va primi şefia noului guvern, iar Iuşcenko, care spera să-i neutralizeze pe cei doi rivali ai săi cu ajutorul anticipatelor, a eşuat, este de părere Malinkovici.

Jocuri de culise şi riscuri

Perspectiva întoarcerii la putere a ambiţioasei Iulia Timoşenko nu e pe placul preşedintelui Iuşcenko, care încearcă să obţină un sprijin împotriva acesteia. Astfel explică politologul ucrainean Ivan Presniakov apropierea liderului prooccidental de tabăra prorusă.

În plus, o coaliţie exclusiv portocalie cu doar 228 de deputaţi s-ar dovedi fragilă, în condiţiile în care majoritatea este de 226 de voturi. De altfel, reprezentanţii Blocului Timoşenko au denunţat deja unele tentative de racolare a deputaţilor portocalii de către partida Ianukovici, în încercarea de a strica alianţa.

În ceea ce-l priveşte, premierul Ianukovici consideră valabilă ideea unei mari coaliţii.

"Cred că Iuşcenko se gândea la o mare coaliţie naţională încă dinaintea alegerilor. Declaraţia sa, în acest sens, reprezintă rezultatul numeroaselor negocieri pe care le-a avut, inclusiv cu Rinat Akhmetov (miliardar şi principal finanţator al Partidului Regiunilor)", a declarat, sâmbătă, consilierul prezidenţial Ganna German.

Dacă această variantă se concretizează, Iuşcenko riscă să provoace scindarea propriului partid: 40 din cei 72 de deputaţi ai formaţiunii au semnat o scrisoare în care îl pun în gardă în privinţa unei alianţe cu proruşii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite