Începe demolarea zidului din Nicosia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciprioţii greci şi turci vor începe astăzi demolarea zidului din strada Ledra, simbol al divizării insulei de peste 40 de ani. Primarul din partea greacă a capitalei Nicosia, Eleni Mavrou,

Ciprioţii greci şi turci vor începe astăzi demolarea zidului din strada Ledra, simbol al divizării insulei de peste 40 de ani. Primarul din partea greacă a capitalei Nicosia, Eleni Mavrou, speră că circulaţia va fi redeschisă în zonă cel târziu pe 3 aprilie.

Omologul ei turc, Cemal Bulutoglulari, s-a declarat şi el favorabil redeschiderii. Demolarea zidului de pe strada Ledra este o iniţiativă care face parte din acordul încheiat vineri între noul preşedinte cipriot Demetris Christofias şi Mehmet Ali Talat, liderul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara). Cea mai importantă prevedere a acordului este reluarea, peste trei luni, a negocierilor pentru reunificarea insulei.


Ajutor de la Bruxelles


Comisia Europeană a deblocat 100.000 de euro pentru înlăturarea baricadelor, iar astăzi sunt aşteptaţi şi experţi ai Naţiunilor Unite în deminări pentru a-şi începe activitatea. Potrivit reprezentanţilor ONU, deminările şi degajarea terenului de dărâmături vor dura circa 15 zile.


Magazine abandonate şi case în ruină


Ciprul este divizat din 1974, când partea sa de nord a fost invadată de armata Turciei, după o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, susţinuţi de Atena. Nicosia a suferit pierderi considerabile în urma divizării. Fostul său cartier comercial a devenit o "ţară a nimănui", cu magazine abandonate şi case în ruină.


Pe strada Ledra, închisă în urma confruntărilor din insulă în 1963, soldaţii celor două tabere sunt separaţi printr-o zonă-tampon de circa 80 metri, invadată de şobolani şi buruieni. Primul punct de trecere între partea greacă şi cea turcă a fost deschis în urmă cu cinci ani. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite