Imunitate pentru Cecilia Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Élysee, acuzat că a încercat să "facă rost", pentru soţia sa, de imunitate prezidenţială Într-o acţiune catalogată de critici drept "neconstituţională" şi

Liderul de la Élysee, acuzat că a încercat să "facă rost", pentru soţia sa, de imunitate prezidenţială

Într-o acţiune catalogată de critici drept "neconstituţională" şi "bonapartistă", Sarkozy a refuzat să le permită membrilor parlamentului s-o interogheze pe soţia sa, Cecilia, în legătură cu rolul pe care aceasta l-a jucat în eliberarea, dintr-o închisoare din Libia, a celor cinci infirmiere bulgare şi a medicului palestinian.

Sarkozy pretinde că Cecilia a fost "trimisul său special" la Tripoli, unde a purtat discuţii cu preşedintele Muammar Gaddafi. Dorinţa lui Sarkozy de a proteja "mişcările" soţiei pe scena internaţională, invocând aceeaşi imunitate prezidenţială de care el însuşi se bucură, i-a înfuriat pe adversarii politici.

Pierre Moscovici, membru al Partidului Socialist şi fost ministru, nu consideră că există vreun temei legal pentru care doamna Sarkozy nu ar trebui interogată.

El a descris motivele invocate de Sarkozy drept "absurde" şi "ridicole". Nici Bertrand Mathieu, preşedintele "Asociaţiei Franceze pentru Drept Constituţional", nu crede că pot fi invocate motive legale care s-o împiedice pe doamna Sarkozy să depună mărturie ca orice cetăţean, dar că, în calitate de "trimis special" al preşedintelui, ea poate refuza să răspundă la întrebări.

De cealaltă parte, apropiaţii lui Sarkozy au apărat decizia prezidenţială, acuzând opoziţia că vrea să lovească în Nicolas atacându-i soţia. Criticii însă sunt de părere că Cecilia doreşte să se bucure de privilegiile pe care i le oferă postura de primă doamnă a Franţei, fără să-şi asume însă vreo responsabilitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite