Implicaţiile atentatului iranian din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii ameninţă cu represalii Iranul, care ar fi încercat să-l asasineze pe ambasadorul saudit la Washington. Teheranul denunţă o „făcătură“ de uz intern.

Statele Unite au acuzat Iranul că este direct implicat în încercarea de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, Abdel Al-Jubeir (fost consilier al regelui Abdullah) În tentativa de asasinare a fost implicat Manssur J. Arbabsiar (56 de ani, vânzător de maşini), cu dublă cetăţenie - iraniană şi americană.

Acesta i-a oferit unui membru al cartelului mexican de droguri - în fapt informator al Agenţiei Antidrog - 1,5 milioane de dolari pentru a scăpa definitiv de influentul diplomat. Dar pentru aceşti bani, cartelul din care făcea parte informatorul - Los Zetas - trebuia să amplaseze bombe şi la ambasada Israelului din Washington, precum şi ambasada saudită şi israeliană din Argentina. Creierul „afacerii" cu cartelul sunt însă şi brigăzile Al-Quds - aripa militară a Gardienilor Revoluţiei din Iran.

De ce dorea Iranul să asasineze un saudit?

„Bomba" a fost lansată de procurorul general american Eric Holder. El a mai explicat că Arbabsiar lua legătura cu Iranul prin intermediul lui Gholam Shakuri, membru Al-Quds. Potrivit unor surse, Arbabsiar este el însuşi membru Al-Quds, iar vărul său, Shahlai, a fost acuzat în trecut că a contribuit la un atentat din Irak în care au murit cinci soldaţi americani.

Unii analiştii citaţi de presa occidentală sunt de părere că atentatul este o încercare a Iranului de a provoca instabilitate în Orientul Mijlociu şi de a-şi spori influenţa în regiune. Cele două ţări se află de mai mulţi ani într-un „război rece", Iranul şiit acuzându-i pe saudiţii majoritar sunniţi că au o relaţie de vasalitate faţă de Statele Unite. În plus, Arabia Saudită ar fi format o alianţă anti-Iran cu Israelul, pentru a contracara pericolul reprezentat de programul nuclear iranian. Alţi experţi sunt sceptici, mai ales că operaţiunea nu seamănă cu metoda obişnuită de „operare" a Iranului - lovirea unor ţinte americane, dar nu pe teritoriul SUA.

Preşedintele Barack Obama avertizează Iranul  Foto: reuters

Investigatorii spun că au fost şi ei sceptici iniţial în privinţa implicării Iranului. Apoi, totul a devenit clar după ce FBI a ascultat telefoanele date de Arbabsiar în Iran şi după ce s-a descoperit că banii viraţi ca acont pentru asasinat proveneau dintr-un cont aparţinând Al-Quds. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a apreciat că acest complot „depăşeşte limita, iar Iranul va trebui să fie tras la răspundere".

Preşedintele Barack Obama avertizează Iranul p Foto: reuters

Oficialul american a precizat că, împreună cu aliaţii săi, America va încerca să izoleze şi mai mult Iranul de comunitatea internaţională. Imediat după anunţul oficial, Departamentul Trezoreriei a precizat că a îngheţat conturile a cinci iranieni - din care patru membri Al‑Quds. Oficialii SUA au lansat şi avertismente către bănci şi alte instituţii asupra riscului pe care îl implică afacerile cu Iranul.

Iran denunţă „făcătura"

Arbabsiar a compărut deja ieri în faţa unui tribunal din Manhattan, îmbrăcat în blugi şi cu o cicatrice adâncă pe obrazul stâng, potrivit „New York Times". Nu a scos niciun cuvânt, însă avocatul său a declarat că va pleda „nevinovat". Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a acuzat miercuri Washingtonul că încearcă să creeze o „criză artificială" în Orientul Mijlociu. Afirmaţiile americane demonstrează „ostilitatea stupidă", a afirmat Larijani în faţa Parlamentului.

Mai mulţi oficiali iranieni au reacţionat deja, denunţând „un scenariu fabricat în toate elementele" de către Washington pentru a crea tensiuni între Iran şi vecinii săi arabi. Un colaborator apropiat al preşedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad a denunţat un „scenariu fabricat" pentru a „abate atenţia opiniei publice americane de la problemele interne ale Statelor Unite".

Membri ai brigăzilor Al-Quds Foto: reuters



Ca la Hollywood

Complotul „seamănă cu paginile unui scenariu de la Hollywood", care are însă implicaţii reale, a declarat directorul FBI, Robert Mueller, citat de CNN.

Brigăzile Al-Quds, mâna lungă a Iranului

Brigăzile reprezintă forţa de elită a Gardienilor Revoluţiei din Iran. Gardienii, care deţin propria flotă, forţă aeriană şi o structură de comandă separată de forţele armate regulate, sunt loiali liderului suprem iranian - ayatollahul Ali Khamenei. În interiorul acestei structuri, Brigăzile au sarcina de a „exporta" revoluţia iraniană. Adică să organizeze, să antreneze, să echipeze şi să finanţeze „revoluţionarii" din străinătate care urmează cauza Revoluţiei iraniene. Cu circa 15.000 de membri, Brigăzile au iniţiat până acum operaţiuni în Afganistan, Irak, Liban, America de Nord şi Africa de Nord.

Exportator de instabilitate

Dincolo de „exportarea revoluţiei", Iranul are tot interesul să răspândească instabilitatea în regiune şi are de câştigat din crearea unor goluri de puteri, pe care le poate folosi pentru a-şi promova ideologia. Iranul poate sprijini financiar şi militar grupări din alte ţări care îi împărtăşesc valorile politice şi reliogioase. Un singur exemplu: sprijinul acordat miliţiilor şiite din vestul Irakului, după invazia americană din 2003.

Gruparea are de asemenea legături strânse cu Hamas (Cisiordania) şi Hezbollah (Liban), dar şi cu Al-Qaida, potrivit SUA. În general, recruţii din alte ţări sunt aduşi în Iran sau în Sudan pentru antrenament. Potrivit unor informaţii, milioanele de dolari de care a dispus Hezbollah pentru reconstrucţia Libanului după războiul cu Israelul din 2006 ar fi venit de la Al‑Quds. Iar cotidianul britanic „The Guardian" a descoperit că aceleaşi brigăzi Al-Quds se aflau în spatele răpirii, în 2007, a cinci britanici dintr-o clădire guvernamentală din Bagdad. Trei dintre ei au fost ucişi.

Forţa de elită a fost creată în timpul războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988). După război, a continuat să îi sprijine pe kurzii care luptau contra lui Saddam Hussein. Potrivit unui ziar egiptean, actualul preşedinte Ahmadinejad a ajutat la înfiinţarea acestor trupe. Membri ai brigăzii există şi în state occidentale, dar şi în statele desprinse din fosta URSS, potrivit serviciilor de informaţii americane. Pe 7 iulie 2008, jurnalistul Seymour Hersch (câştigător al Premiului Pulitzer) dezvăluia, în „New Yorker", că preşedintele George W. Bush a semnat un ordin prin care autoriza CIA să treacă graniţa irakiană şi pe cea afgană înspre Iran pentru a anihila ţinte Al-Quds.

Arestatul iranian, vânzător în texas

În tentativa de asasinare a fost implicat Manssur J. Arbabsiar (56 de ani, vânzător de maşini), cu dublă cetăţenie - iraniană şi americană.

Membri ai brigăzilor Al-Quds p Foto: reuters
INFOGRAFIE
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite