Imigraţia în SUA, la cel mai înalt nivel după anii ‘20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imigraţia din ultimii şapte ani a atins cele mai înalte niveluri în comparaţie cu oricare altă perioadă de şapte ani din istoria Americii, relatează "New York Times". Numărul noilor

Imigraţia din ultimii şapte ani a atins cele mai înalte niveluri în comparaţie cu oricare altă perioadă de şapte ani din istoria Americii, relatează "New York Times". Numărul noilor imigranţi s-a ridicat la 10,3 milioane, mai mult de jumătate din aceştia aflându-se fără statut legal, potrivit analizelor datelor de recensământ efectuate de către Centrul pentru studii asupra imigraţiei din Washington.


Unul din opt oameni care trăiesc în SUA este imigrant, dintr-un total de 37,9 milioane de persoane - cel mai înalt nivel de după anii "20. Studiul a fost condus de Steven A. Camarota, director al centrului de cercetare, care recomandă reducerea imigraţiei.

Camarota a fost un personaj activ în dezbaterea naţională privitoare la acest fenomen. Demografi independenţi au pus în discuţie unele concluzii ale studiului, dar nu şi metodele utilizate pentru analizarea datelor de către conducătorul centrului din Washington. O mare proporţie din imigranţii sosiţi recent - şi cei legali, şi cei ilegali - o reprezintă muncitorii necalificaţi şi circa o treime din aceştia nu a absolvit studii liceale, având o pregătire şcolară inferioară în comparaţie cu cea a americanilor născuţi în SUA.

Nou-veniţii acceptă slujbe prost plătite

Studiul se focalizează asupra costurilor publice pe care le implică noua generaţie de muncitori imigranţi. Analiza nu ia însă în calcul părţile pozitive ale creşterii imigraţiei, respectiv contribuţiile acesteia prin plătirea de taxe şi acceptarea de slujbe nedorite de americani, prost plătite, omisiune criticată de unii experţi în domeniu.
Studiul arată o panoramă a efectelor fenomenului, începând din anul 2000.

Circa 30% din imigranţi şi copiii lor nu posedă asigurare de sănătate, comparativ cu 13% din nativii americani aflaţi în aceeaşi situaţie. Imigranţii posedă slujbe într-o mai mare proporţie faţă de americani, potrivit studiului, dar - neavând pregătire superioară - mulţi dintre ei au salarii mici, care nu le garantea-ză o asigurare medicală sau alte beneficii. (Arina Avram)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite