Imigranţii, vinovaţii de serviciu ai Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elada a fost paralizată ieri de o grevă generală. Crima unui imigrant a inflamat Atena. La fel ca în alte ţări europene, problemele economice au avut ca efect creşterea popularităţii extremiştilor de dreapta. 

Mii de greci au ieşit ieri pe străzile principalelor oraşe pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate cerute de Fondul Monetar Internaţional, de Uniunea Europeană şi de Banca Centrală Europeană. Poliţiştii au folosit ieri gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care s-au adunat în centrul Atenei. Cinci persoane au fost arestate. Greva a fost organizată de cele mai puternice sindicate din Grecia: GSEE din sectorul privat şi ADEDY din cel public. În întreaga ţară, sediile instituţiilor publice au fost închise, spitalele şi serviciile de ambulanţă au deservit doar urgenţele, iar în şcoli şi universităţi cursurile au fost anulate.

Transportul feroviar şi maritim a fost suspendat, iar cel aerian nu a funcţionat timp de patru ore din cauza grevei controlorilor de trafic. Jurnaliştii s-au alăturat şi ei protestului, astfel că televiziunile şi posturile de radio nu au transmis ieri emisiuni şi jurnale informative. Greva generală, a doua organizată anul acesta, a avut loc cu câteva zile înainte ca guvernul să prezinte Parlamentului un pachet de noi măsuri de austeritate: tăieri bugetare de 29 de miliarde de euro şi creşteri de taxe pentru a aduce 10 miliarde de euro la buget în următorii cinci ani. Tăierile bugetare se traduc prin noi scăderi salariale în sectorul public, reducerea bugetelor pentru companiile deţinute de stat şi bani mai puţini alocaţi sănătăţii şi apărării.

Zvonuri privind un nou împrumut

Imigranţi africani în centrul Atenei  Foto: AFP



O misiune UE şi FMI se află în capitala Greciei pentru a evalua nivelul respectării termenilor împrumutului în valoare de 110 miliarde de euro acordat în mai anul trecut. Potrivit presei elene, Grecia este aproape de încheierea unui nou acord cu UE şi FMI pentru un împrumut suplimentar de circa 60 de miliarde de euro pentru acoperirea deficitului de finanţare în următorii doi ani. În schimb, Atena promite o serie de privatizări curajoase. Grecii dezmint negocierea unui împrumut, dar cancelarul Angela Merkel a spus, în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii străini de la Berlin, că nu exclude un nou acord, în funcţie de raportul FMI-UE privind respectarea condiţiilor actualului împrumut.

Spectrul falimentului grec a revenit în atenţie luni după ce agenţia de evaluare Standard&Poor's a scăzut cu două trepte ratingul Greciei. Îngrijorările sunt alimentate şi de fel şi fel zvonuri, de la cele privind ieşirea din zona euro până la cele privind restructurarea datoriei.

Ucis pentru o cameră video

image

Protestatarii au atacat forţele de ordine   Foto: AFP



Criza economică şi ineficitatea măsurilor dure de austeritate au dus la intensificarea atacurilor împotriva imigranţilor şi la o creştere a popularităţii extremiştilor de dreapta într-o ţară în care extremismul este o tradiţie a stângii. Cu o zi înainte de manifestaţiile din cadrul grevei generale, centrul Atenei a fost scena unor proteste violente ale extremiştilor de dreapta, după ce un bărbat a fost ucis de trei imigranţi în timp ce se pregătea să-şi ducă soţia însărcinată la spital, pentru a naşte. Potrivit unor martori oculari, cei trei imigranţi s-au apropiat de Manolis Kantaris (44 de ani) şi i-au cerut camera video cu care acesta voia să filmeze naşterea celui de-al doilea copil.

Bărbatul a refuzat şi a încercat să fugă, moment în care a fost înjunghiat de cel puţin trei ori în spate şi în ceafă. Atacatorii au luat camera şi au fugit. În seara aceleiaşi zile, peste 200 de persoane au protestat violent în apropiere de locul în care a fost ucis Kantaris, ţinta protestelor fiind imigranţii. Potrivit poliţiei, nevoită să oprească circulaţia pe mai multe străzi, în timpul protestului au avut loc mai multe incidente între extremiştii de dreapta şi imigranţii care locuiesc în zonă. Mai mulţi indivizi au spart caselor imigranţilor şi au spart mai multe geamuri. „Grecia e a grecilor" şi „Străinii, afară", au strigat demonstranţii. Poliţia a arestat două persoane şi a reţinut alte 24.

Protestul a fost organizat de gruparea extremistă de dreapta Chrysi Avgi, al cărui lider a obţinut în premieră un loc în consiliul municipal al Atenei la alegerile din noiembrie anul trecut. Săptămâna trecută, un apartament folosit ca moschee la Atena a fost incendiat de persoane neidentificate. În miez de noapte, atacatorii au spart o fereastră şi au pătruns în apartament, unde au plasat mai multe dispozitive incendiare. Potrivit presei elene, pe ferestrele apartamentului a fost desenată o svastică. Astfel de acţiuni au avut loc şi anul trecut. Incidentele din ultimele zile au declanşat o dată în plus discuţii privind creşterea infracţionalităţii în cartierele din centrul Atenei.

Situaţie scăpată de sub control

image

Mai multe magazine au fost devalizate  Foto: AFP

Ministrul pentru Protecţia Cetăţenilor, Christos Papoutsis, a declarat în Parlament că este nevoie de o coordonare a instituţiilor de resort pentru „a face tot ce este uman posibil în lupta împotriva criminalităţii din centrul Atenei". El a mai precizat că poliţia depune toate eforturile pentru a păstra liniştea, dar nu a ratat ocazia de a puncta faptul că activitatea ei este îngreunată de „dificultăţile financiare".

Primarul Atenei, George Kaminis, a declarat că municipalitatea este gata să colaboreze cu poliţia pentru organizarea unor patrule comune, inclusiv noaptea, prin zonele cu probleme. Cetăţenii reproşează autorităţilor din Atena că nu au reacţionat la transformarea cartierelor centrale în ghetouri unde pot fi văzuţi toxicomani, prostituate, imigranţi ilegali în tranzit sau care muncesc la negru şi grupări extremiste care au ajuns să facă legea.

Războiul gunoiului

De peste patru luni, locuitorii din Keratea, la sud-est de Atena, se luptă cu autorităţile care vor să construiască o groapă de gunoi în apropiere. Peste 200 de poliţişti au fost trimişi temporar în zonă. Luna trecută, casa şefului poliţiei locale a fost atacată cu cocktailuri Molotov.

29 de miliarde de euro intenţionează să taie grecii de la buget în următorii cinci ani pentru scăderea deficitului.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite