Imagini în premieră dintr-un centru de execuţie din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Japonia, una dintre puţinele ţări democratice în care se practică pedeapsa cu moartea, au decis să permită presei accesul într-una din camerele de execuţie, pentru prima oară.

Jurnaliştii au fost invitaţi să intre într-o cameră de la Centrul de Detentie din Tokyo, aceasta fiind doar una din cele şapte astfel de camere de execuţie din Japonia.

Initiaţiva fără precedent i-a aparţinut ministrului de Justiţie, Keiko Chiba, şi a fost luată după ce aceasta a participat, luna trecută, la condamnarea la moarte a doi deţinuţi. Prin facilitarea accesului presei în acest centru, ea speră să declanşeze o dezbatere la nivel naţional cu privire la pedeapsa capitală.

Chiba a pledat în repetate rânduri pentru eliminarea pedepsei cu moartea din legislaţia japoneză, care în prezent presupune spânzurarea condamnaţilor.

În camera în care a avut acces presa nu exista ştreang, ci doar un scripete şi o trapă aflată în mijlocul camerei de execuţie, marcată cu o linie roşie.  Condamnaţii cad în încăperea aflată dedesubt, unde medicii constată ulterior decesul.

image

Mecanismul este declanşat de unul dintre cele trei butoane dintr-o cameră alăturată, apăsate simultan de trei ofiţeri. Cu toate acestea, numai unul dintre butoane activează trapa, dar niciunul dintre gardieni nu ştie care. Asta pentru ca ofiţerii să nu ştie care dintre ei l-a omorât de fapt pe condamnat. Cele două camere sunt despărţite de o cortină albastră.



Reporterilor nu li s-a arătat acea cameră din „respect pentru gardieni şi familiile deţinuţilor”, relatează CNN. Ei au avut în schimb acces în alte încăperi implicate în procesul de execuţie, cum ar fi camera în care este apăsat butonul ce activează trapa sau o încăpere în care condamnatul poate vorbi cu un preot înainte de a fi executat, aşa cum e cea de mai jos.

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite