Igor Smirnov ar putea fi arestat în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Tiraspol ar fi dat în urmărire internaţională de Departamentul de Justiţie al SUA pentru trafic de arme către terorişti.

Igor Smirnov a ajuns în vizorul americanilor după ce aceştia au pus mâna pe traficantul rus de arme, Viktor Bot. Potrivit presei ruse, care citează site-ul Romanian Global News, Smirnov ar fi vândut arme unor islamişti radicali prin intermediul celui supranumit „vânzătorul morţii".

Acesta se află într-o închisoare din New York, unde aşteaptă începerea procesului în care este acuzat că a furnizat arme unor grupări teroriste ce aveau de gând să ucidă cetăţeni americani.

Viktor Bout, în vârstă de 44 de ani, este un fost ofiţer în armata sovietică. El a fost arestat în Thailanda, în martie 2008, în timpul unei operaţiuni-capcană, întinsă de americani.

Acum, Departamentul de Justiţie al SUA ar fi remis Interpolului un mandat internaţional de arestare pe numele lui Igor Smirnov. Romanian Global News scrie, citând surse oficiale de la Berlin, că liderul Transnistriei ar putea fi arestat de Interpol cu ocazia vizitei sale de mâine, în Germania.

Moscova nu s-ar supăra

Igor Smirnov urmează să se întâlnească, în oraşul german Bad Reichenhall, cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe internaţionale ce urmăreşte „consolidarea măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului" şi reluarea negocierilor oficiale în format 5+2, la 22 septembrie, la Moscova.

Smirnov ar mai fi acuzat şi de răpire şi acţiuni legate de terorismul internaţional. Arestarea lui ar uşura drumul lui Anatoli Kaminski, candidatului sprijinit de Moscova, în alegerile prezidenţiale din Transnistria, ce vor avea loc în decembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite