Iese fum din nou de la două reactoare ale centralei nucleare Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisiile de vapori şi de fum alb din două reactoare ale centralei au întrerupt eforturile muncitorilor de a repune centrala în funcţiune.

Hidehiko Nishiyama, un oficial al Agenţia de Siguranţă Industrială şi Nucleară a Japonia, a declarat că fumul se ridica de la reactoarele numerele 2 şi 3. Cauza nu a fost imediat cunoscută, transmite presa internaţională.

Luni, după ora 18, a fost văzut fum alb care provenea de la instalaţia reactorului numărul 2, potrivit Nishiyama. Cu două ore mai devreme, muncitorii au fost evacuaţi din zona reactorului numărul 3 după ce din ruinele reactorului a fost văzut ieşind fum gri.

Reactorul numărul 3 a constituit o prioritate pentru autorităţile care au încercat să evite deteriorarea reactorului şi chiar topirea lui. Combustibilul conţine un procent mic de plutoniu amestecat cu uraniu. Experţii spun că această combinaţie ar putea crea mai multe prejudicii decât combustibilul obişnuit, în caz de topire.

Nishiyama a declarat că nu a avut loc o explozie evidentă şi că nu există leziuni la nivelul reatorului 3. Fumul venea din partea de sud-est a clădirii, unde este localizată piscina pentru combustibil, dar originea fumului nu este cunoscută de la niciun reactor.

Între timp, guvernul a ordonat oprirea comerţului legumelor verzi şi a laptelui de la patru prefecturi din jurul centralei nucleare Fukushima, măsură ce creşte îngrijorarea cu privire la urmele radioactive din legume şi din rezervele de apă. Sătenilor care locuiesc lângă centrala li s-a impus să nu bea apă de la robinet din cauza unor niveluri mai ridicate de iod radioactiv.

Kyodo informează că numărul oficial al decedaţilor în urma cutremurului şi al tsunamiului din Japonia a crescut la 9.000.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite