Idee: listă cu toţi maghiarii din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara vecină ar putea astfel apela la cetăţenii săi de peste graniţe pentru a face lobby.Guvernul lui Viktor Orban speră să reuşească să facă investiţii prin lume folosindu-se de relaţiile ungurilor din respectivele zone.

Vicepremierul ungar Zoltan Semlyén, responsabil cu politica naţională, a prezentat o propunere inedită a cabinetului Viktor Orban şi anume realizarea unui „Registru global al maghiarilor". Propunerea a venit la întâlnirea de săptămâna trecută a Reuniunii Permanente a Maghiarilor - organism care cuprinde reprezentanţii tuturor organizaţiilor legale ale maghiarimii de dincolo de graniţe şi a fost convocată pentru prima dată după patru ani. Ar fi vorba despre o listă a maghiarilor din întreaga lume. Scopul acesteia, a explicat Semlyén, care o consideră „o chestiune de suflet", ar fi ca guvernul să-i poată contacta personal pe maghiarii de pretutindeni. Celor înscrişi pe listă, guvernul le va transmite informaţii şi mesaje despre ceea ce se întâmplă în Ungaria. Întocmirea listei se va face prin intermediul internetului.Este nevoie de aşa ceva, a afirmat vicepremierul, deoarece ungurii au devenit o naţiune globală şi trăiesc răspândiţi în toată lumea.

Citiţi şi: Liceu european la Timişoara: Copiii maghiari sunt duşi la cursuri cu autobuzele şcolii

Scopul pragmatic

Însă această evidenţă ar putea servi şi în cazul realizării unor investiţii, pentru că s-ar folosi de prezenţa şi sistemul de relaţii ale maghiarilor din zonele respective. Deşi nu a folosit cuvântul „lobby", Semlyén a spus că, prin intermediul acestui registru, „vor putea fi mobilizaţi concetăţenii noştri care trăiesc în diferite ţări pentru a susţine cauze importante pentru maghiarime".

Întrebarea pe care au pus-o reprezentaţii organizaţiilor maghiare, scrie cotidianul „Népszabadság", a fost criteriul după care cineva ar putea fi inclus pe această listă,  respectiv, cine poate fi considerat ungur. Deocamdată, problema nu a fost lămurită la reuniune, mai ales după ce Semlyén a explicat că „nu tot ce este în ungureşte înseamnă că provine de la un ungur".

Organizaţiile maghiarilor de dincolo de graniţe nu s-au pronunţat deocamdată în ceea ce priveşte utilitatea listei, dar există deja suspiciuni în ţările vecine în ce priveşte scopul ei. Comentariile din Slovacia scot în evidenţă ideea folosirii maghiarilor pentru a exercita presiuni în favoarea cauzelor maghiare. Cotidianul slovac în limba maghiară „Uj Szó" sugerează chiar că întocmirea unei astfel de liste ar servi unor scopuri oculte. Concret, ar putea fi utilizată în favoarea Fidesz.

De asemenea, publicaţia în limba maghiară din România, „Uj Magyar Szó", ridică problema absenţei unor criterii pentru includerea în registru. Sunt oferite însă anumite indicii: de pildă neinvitarea partidului „Hid-Most" la întâlnirea de la Budapesta a Reuniunii Permanante Maghiare. Premierul Orban consideră că, fiind un partid mixt, slovaco-maghiar, el nu ar reprezenta interesele maghiarilor din Slovacia, chiar dacă are 14 parlamentari. Concluzia ironică a publicaţiei din România este: „maghiar poate fi cel care este de acord cu politica dusă de guvern, nu este maghiar cel care o critică. Într-un cuvânt, maghiar este cel care mă votează. Fără comentarii".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite