Iarna loveşte din nou Europa de Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de persoane au rămas fără electricitate şi câteva mii au rămas blocate în trenuri de mare viteză, în urma ninsorilor abundente care au lovit, luni seara, Franţa şi Belgia.

Traficul feroviar din nordul Franţei a fost grav perturbat din cauza vremii, peste 3.500 de persoane fiind blocate câteva ore bune în vagoane. Autorităţile au explicat că, luni, în jurul orei locale 16.00 (17.00, ora României), a căzut un cablu de înaltă tensiune la Seclin, la sud de Lille (nord). Ca urmare, trenurile Thalys cu plecare din Franţa către Belgia, Olanda şi Germania, cele Eurostar către Londra şi TGV Nord au fost oprite.

Obosiţi şi revoltaţi

Cei aflaţi la bordul Eurostar au povestit că au rămas blocaţi circa şapte ore în tren şi s-au plâns că nu au primit informaţii referitoare la ce se întâmplă. „Era o stare de anxietate. Pur şi simplu nu ne spuneau nimic", a relatat pentru „The Daily Telegraph" o femeie care a rămas blocată în tren. „Erau familii cu bebeluşi. Părinţii nu mai aveau scutece să-i schimbe", a adăugat aceasta.

„La un moment dat, au rămas fără mâncare şi băutură şi, în condiţiile astea, am mai aşteptat şase ore", s-a plâns un alt pasager, citat de SkyNews. Mulţi şi-au exprimat revolta prin mesaje postate pe reţelele sociale Facebook şi Twitter. Ajunşi în cele din urmă la destinaţie, majoritatea celor blocaţi în trenuri s-au declarat sleiţi de puteri şi dornici să depună reclamaţii. Potrivit Companiei Naţionale de Căi Ferate franceze (SNCF), în total, circa 100 de trenuri, care transportau 40.000 de călători, au avut întârzieri. Reprezentanţii SNCF spun că vor să ia măsuri pentru a-i despăgubi pe pasagerii care au avut de suferit. Situaţia a revenit la normal abia marţi dimineaţă.

Ninsorile abundente au afectat şi alimentarea cu electricitate în nordul Franţei, unde aproximativ 140.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Situaţia nu a fost mai bună nici în vestul Belgiei. Circa 100.000 de locuinţe din regiunea Tournai au rămas, luni, fără energie electrică, din cauza ninsorilor. Reprezentanţii companiei care administrează reţeaua belgiană de distribuţie a electricităţii au încercat să liniştească populaţia dând asigurări repetate că fac eforturi pentru ca situaţia să revină rapid la normal.

100 de trenuri au avut întârzieri din cauza ninsorilor abundente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite