Ianukovici a îngropat revoluţia portocalie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean a primit puteri sporite şi strânge legăturile cu Rusia. Liderii rus şi ucrainean, Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici, au resuscitat un plan mai vechi de a lega cele două ţări printr-un pod peste strâmtoarea Kerci.

Cu o lovitură de baghetă, cei drept pusă în mâna Curţii Constituţionale, Viktor Ianukovici a devenit personalitatea cea mai puternică din Ucraina. Arsenalul puterilor preşedintelui s-a întărit considerabil.

El poate demite premierul sau pe oricare alt membru al guvernului, numeşte sau concediază directorii canalelor publice de televiziune. După această decizie a judecătorilor Curţii, Ucraina parcă s-a întors în timp, în epoca lui Leonid Kucima, scrie presa ucraineană.

Analiştii se aşteaptă ca printre primii remaniaţi să fie vicepremierul Serghei Tighipko, însărcinat cu probleme economice şi care a fost contracandidatul lui Ianukovici în alegerile prezidenţiale şi apoi, în turul doi, a contribuit la victoria lui Ianukovici în faţa Iuliei Timoşenko.
Cu puteri sporite şi cu o opoziţie slăbită, liderul de la Kiev continuă politica de apropiere de Moscova.

Luni, după întrevederea de la Ghelengic, din sudul Rusiei, preşedinţii rus şi ucrainean, Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici, au anunţat  construcţia unui pod care va face legătura între peninsula ucraineană Crimeea şi regiunea din sudul Rusiei, Krasnodar, prin strâmtoarea Kerci. Aceasta face obiectul unui diferend vechi între cele două ţări, scrie AFP.

Podul „împăcării"

Cele două state vor ca această lucrare să se încheie până la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, de la Soci, un oraş rus situat mai la sud pe ţărmul Mării Negre, a subliniat Medvedev. Această construcţie va permite crearea unei legături între staţiunile balneare din Crimeea şi sudul Rusiei.

Un pod a existat deasupra acestei strâmtori în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost distrus de gheţari plutitori în februarie 1945. Experţii ruşi evaluează costul noului pod la 2,5 miliarde de dolari (1,82 miliarde de euro).

Problema Kerci

Controlul în strâmtoarea Kerci face obiectul unui vechi diferend între Moscova şi Kiev, referitor la împărţirea frontierei maritime în Marea Azov.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite