INFOGRAFIE 24 de naţiuni pornesc în 2018 într-o călătorie spre centrul Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători va conduce cel mai important demers ştiinţific al omenirii, de la primul pas pe Lună încoace. Proiectul constă în forarea unui tunel până în mantaua Pământului. Nu este o călătorie în miezul lichid al Pământului, dar mai aproape de el nu s-a ajuns niciodată.

Geologii Damon Teagle şi Benoit Ildefonse, de la centrul Naţional de Oceanografie din Southampton, Anglia, respectiv de la Universitatea Montpellier din Franţa, au spus că este cea mai mare încercare din istoria ştiinţei.

Cercetătorii vor să aducă din mantaua Pământului roci din care să aflăm informaţii despre originile planetei. Mantaua conţine majoritatea rocilor planetei şi ele pot spune cum şi de ce se petrec cutremurele, cum plăcile tectonice produc tsunamiuri şi erupţii vulcanice. Oameniilor de ştiinţă nu le este încă foarte clar, de exemplu, cum magma ajunge în crustă. Teagle a spus că mantaua este cel mai important rezervor chimic al planetei.

Unde începe forarea? Doctorul Teagle a spus că cel mai bun loc este fundul oceanului, pentru că, acolo, crusta este mai subţire. Stabilirea locului săpăturii începe în această primăvară. Se vor organiza expediţii în Pacific în acest sens. Până acum sunt luate în calcul zonele Hawaii, Costa Rica şi Baja California. Odată ce încep să foreze, va dura minimum 2 ani, dacă totul merge conform planului, să ajungă la mantaua Pământului.

image

Există echipamentul necesar? Da şi nu. Provocările tehnologice vor fi uriaşe. Sonda de foraj va ajunge la adâncimi unde temperature este de 300 de grade Celsius şi presiunea ajunge la 2.000 de atmosfere, adică 21.000 de tone pe metru pătrat. Plus că maşinăria trebuie să funcţioneze sub apă, la adâncimi de peste 4.000 de metri. Damon Teagle a spus că până acum, cea mai bună tehnologie de forare o au marile companii petroliere, dar ele au ajuns doar la doi kilometri adâncime sub crusta Pământului. Freza va fi impregnată cu diamante, pentru a face faţă rocilor extreme de dure.

INFOGRAFIE 1. Daţi click pe imagine pentru o rezoluţie mai mare:

image

S-a mai încercat acest lucru? Da. Prima oară când oamenii au încercat să ajungă la mantaua planetei a fost în primăvara anului 1961. Proiectul denumit "Project Mohole" a fost însă un semi-eşec din lipsa fondurilor

image

Cine dă banii? Programul va fi susţinut de 24 de naţiuni, în frunte cu Statele Unite şi Japonia.

Când începe? Dacă totul decurge conforma planului, în 2018.

Structura internă a Pământului pornind din interior spre exterior:

1. NUCLEUL . Este de două feluri. La o adâncime de 5.100 - 6.371 de kilometri, se află nucleul intern, solid, constituit dintr-un amestec de fier şi nichel şi unde temperatura ajunge la 4.000 - 5.000 de grade Celsius. De la adâncimea de 3.400 de kilometri începe nucleul extern, lichid, format din metale topite, şi care atinge temperaturi de 2.900 de grade Celsius. Nucleul Pământului are 31,5 la sută din masa totală a Pământului.

2. MANTAUA. Înconjoară nucleul şi începe de la adâncimea de 410 kilometri. Are o grosime de 2.900 - 3.200 de kilometri. Partea inferioară este solidă, iar partea superioară este vâscoasă şi poartă numele de astenosferă (grec. Asthenospheră = sferă moale, n.r). Mantaua reprezintă o treime din masa Pământului.

3. SCOARŢA TERESTRĂ sau LITOSFERA. Este învelişul solid al Pământului cu o grosime de aproximativ 100 km.

INFOGRAFIE 2. Daţi click pe imagine pentru o rezoluţie mai mare:

image

Urmăreşte aici un VIDEO EXPLICATIV (limba engleză) despre straturile Pământului:

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite