Cum i-a atras Hugo Chavez pe ruşi: aur, petrol, arme, energie nucleară şi autoturisme Lada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu facem o alianţă împotriva SUA", a spus vineri liderul sud-american cel mai ostil Statelor Unite, după ce a încheiat cu Vladimir Putin numai puţin de 31 de înţelegeri economice, de la transport aerian la agricultură. "Este o zi cu adevărat importantă pentru Venezuela", a adăugat, la Caracas, liderul comunist.

"Rusia şi Venezuela vor mai mai aproape pe zi ce trece", a conchis Hugo Chavez.

Până să semneze acordurile economice de miliarde de dolari, Chavez i-a oferit premierul rus Vladimir Putin "Ordinul Liberatorului" - cea mai înaltă decoraţie a Venezuelei - şi i-a dat o copie a sabiei folosită de eroul naţional Simon Bolivar în lupta pentru independenţă a sud-americanilor. Putin a pupat sabia şi a spus că "Rusia a sprijinit de la început lupta pentru independenţă a Americii Latine".

Rusia şi Venezuela au bătut palma în domenii precum energie nucleară, minerit, petrol, armament:

Industrie spaţială

· Rusia s-a oferit să ajute Venezuela să-şi pună la punct propria industrie spaţială, inclusiv un punct de lansare a sateliţilor
· Chavez a spus că se va mai discuta despre "un lansator pentru sateliţi şi o fabrică"
· SUA au ironizat intenţiile spaţiale ale lui Chavez: "Guvernul din Venezuela are probleme mari cu energia electrică. Ţinând cont că vrea să aloce resurse într-o direcţie, poate că atenţia lor ar trebui să fie mai terestră decât extraterestră".
· Secetele prelungite din Venezuela au provocat căderi de energie, drept urmare Guvernul din Caracas a fost obligat să declare câteva zile ca fiind libere pentru a economisi energie.

Energie nucleară

· Chavez a anunţat că Rusia va ajuta Venezuela în demersul ei de dezvoltare a energiei nucleare.
· "Nu vom realiza bomba atomică, dar vom dezvolta energia atomică în scop paşnic. Trebuie să ne pregătim de era post-petrol", a zis preşedintele venezuelean.
· "Suntem pregătiţi să începem primul proiect de construire a unui generator nuclear, evident în scopuri paşnice. Nu ne pasă de ce crede Washingtonul", a mai zis Chavez
· Rusia a acceptat să ajute Venezuela să dezvolte un centru nuclear dar nu s-a spus cât va investi Venezuela sau cât va dura proiectul.

Petrol

· Venezuela are 7,9% din rezervele planetare de petrol şi Rusia este al doilea exportator de petrol din lume
· Putin şi Chavez au semnat o afacere de dezvoltare a vastelor depozite de petrol din estul Venezuelei: compania de stat venezueleană în domeniul petrolului, Petroleos de Venezuela SA, a format un consorţiu cu cinci companii ruse pentru forarea şi procesarea petrolului din bazinul petrolifer Orinoco.
· Cele cinci companii - Rosneft, Lukoil, TNK-BP, Gazprom and Surgutneftegas - au acceptat să plătească guvernului de la Caracas 1 miliard de dolari pentru dreptul de a dezvolta o zonă numită Junin 6.
· Rezervele de petrol din Junin 6 sunt estimate la 53 de miliarde de barili.
· Proiectul Orinoco este menit să producă 450.000 de barili de petrol pe zi şi Chavez a spus că până la sfărşitul acestui an, Venezeuela va produce 50.000 de barili de petrol pe zi
· Grupul rus Consorcio Nacional Ruso a dat deja Venezuelei 600 de milioane de dolari din totalul de 1 miliard de dolari reprezentând suma pentru care Rusia va avea dreptul să participe la proiect

image

Minerit

· Gazprombank va împrumuta Venezuela cu 4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea capacităţii de extracţiei a mineralor.
· Venezuela şi compania minieră ruso-canadiană "Ruso" au pornit în 2009 un proiect comun de extracţie auriferă ale cărui rezerve sunt estimate la 30 de miliarde de dolari.
· Chavez a spus că vrea să facă din minerit a doua sursă de venit a ţării după petrol.

Contractele de armament

· Venezueala a cumpărat de la ruşi, din 2005 încoace, avioane de luptă Sukhoi, elicoptere Mi-17şi puşti automate Kalashnikov în valoare de 5 miliarde de dolari.
· În septembrie 2009 Chavez a mai luat de la Rusia, pentru 2,2 miliarde de dolari, tancuri T-72 şi sisteme aeriene avansate anti-rachetă S-300.
· "Vom continua să sprijinim dezvoltarea armatei venezuelene", a zis Putin.
· "Vom continua achiziţiile modeste de arme din Rusia, ele fiind minimul necesar pentru apărarea noastră", a zis Chavez
· Despre faptul că SUA nu vor să vândă arme lui Chavez, Putin a zis: "Păi ce să zic, pentru noi asta e bine"
· Chavez susţine că se înarmează că reacţie la demersurile SUA de a pune mâna pe petrolul Venezuelei

Cooperare militară

· În septembrie 2008, Rusia a trimis două bombardiere atomice Tu-160 într-o misiune de antrenament în Venezuela
· Tot în 2008, un crucişător rus bazat pe energie nuclear a participat alături de marina venezueleană la un exerciţiu maritim
· În martie 2009, Chavez i-a spus lui Medvedev că poate să folosească o insulă venezueleană drept camp de aterizare pentru avioanele ruseşti

Comerţ

· Rusia va trimite peste 2.250 de autoturisme Lada în Venezuela şi se ia în calcul chiar asamblarea maşinilor în ţara latină
· Chavez şi Putin au vorbit despre construirea unei centrale nucleare de 500 de megawaţi, asistenţă rusă pentru rezolvarea crizei electrice, inclusiv cumpărarea unor generatoare, achiziţie de avioane civile făcute în Rusia.
· Rusia şi Venezuela au făcut schimburi comerciale în 2008 de peste 950 de milioane de dolari, în special cu avioane ruseşti.
· Venezuela şi Rusia vor să deschidă şi o bancă comună pentru proiectele de dezvoltare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite