Hu Jintao, mărinimos cu economia Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciodată Franţa nu a întâmpinat un preşedinte chinez aşa cum a făcut-o, ieri, în cazul actualului lider de la Beijing, Hu Jintao.

Cu protocol zero, covor roşu şi deplasare la Nisa (aşa cum a cerut preşedintele chinez), Nicolas Sarkozy încearcă să repună pe roţi relaţia Parisului cu Beijingul, aflată într-un puternic declin, de câţiva ani.

Cele două zile pe care Hu Jintao le va petrece în Hexagon sunt dedicate în primul rând semnării unor acorduri economice consistente, dovadă că supărarea Chinei s-a risipit, iar interesele comune îi dictează o apropiere de Franţa.

Din ultima sa vizită în China, în această primăvară, Nicolas Sarkozy s-a întors cu mâna goală, fără niciun contract important. Beijingul a dat astfel de înţeles că nu i-a trecut iritarea faţă de  poziţia Parisului în timpul crizei tibetane şi de întâlnirea pe care preşedintele francez a avut-o cu Dalai Lama, în 2008.

Potrivit unui studiu elaborat în Germania, intitulat chiar "efectul Dalai Lama", toate ţările ale căror lideri s-au întâlnit cu dizidentul tibetan au pierdut aproximativ 8,1% din exporturile în China. Acest impact negativ asupra relaţiilor economice, a fost resimţit şi de francezi, iar Sarkozy nu mai e dispus să pună în pericol relaţia cu prima putere economică a lumii.

Contracte de miliarde

Contractele anunţate acum de presă se măsoară în miliarde de dolari. Azi, Alcatel-Lucent va semna trei contracte în valoare de 1,1 miliarde de dolari cu operatorii chinezi China Mobile, China Telecom şi China Unicom. Gigantul petrolier Total va profita şi el de vizita lui Hu Jintao, obţinând trei miliarde de dolari din asocierea cu grupul energetic chinez CPI.

Partea leului ar putea reveni, însă, companiei Airbus, care negociază vânzarea a 100 de avioane şi un contract de 10 miliarde de dolari. În schimb, Franţa s-ar putea alia cu China în G20, pentru a contra SUA şi se va abţine să critice politicile Beijingului, comentează presa franceză. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite