Hu Jintao încălzeşte relaţia cu Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China şi Japonia au semnat un document istoric, în care se vorbeşte despre un "nou început" în relaţiile bilaterale dintre cele două state. În documentul semnat ieri-dimineaţă de

China şi Japonia au semnat un document istoric, în care se vorbeşte despre un "nou început" în relaţiile bilaterale dintre cele două state. În documentul semnat ieri-dimineaţă de preşedintele chinez Hu Jintao şi de premierul japonez Yasuo Fukuda, cele două părţi se obligă să se întâlnească în cadrul unui summit anual. După întâlnirea cu premierul Fukuda, liderul chinez a fost primit ieri-dimineaţă de împăratul Akihito al Japoniei, aceasta fiind prima dintre cele trei întâlniri programate în cele cinci zile ale vizitei oficiale.

Al patrulea "nou început"

Înţelegerea semnată de cele două părţi este a patra de acest tip, din 1972, când cele două ţări au reluat relaţiile diplomatice. "Cele două naţiuni recunosc că Japonia şi China împărtăşesc o responsabilitate extrem de mare în ceea ce priveşte pacea şi dezvoltarea lumii în secolul al XXI-lea", se susţine în declaraţia finală dată publicităţii după încheierea primei zile a summitului.

Cele două ţări şi-au asumat totodată obligaţia de a rezolva o dispută ce priveşte depozitele de gaz din Marea de Est a Chinei. Îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele mai importante economii asiatice survine unei perioade de cinci ani (2001-2006), timp în care Beijingul suspendase relaţiile la nivel înalt cu Tokyo.

Motivul era dat de vizitele repetate pe care fostul premier japonez Junichiro

Koizumi le făcea la sanctuarul de război Yasukuni, din Tokyo. Lăcaşul simbolizează în ochii chinezilor o glorificare a militarismului japonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tocmai de aceea, Fukuda a promis la preluarea mandatului că, atât timp cât va rămâne la putere, nu va vizita niciodată sanctuarul Yasukuni. Mai mult, el a declarat că Japonia ar trebui să fie umilă în legătură cu trecutul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite