Hrană clonată în farfuriile britanicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii confirmă că laptele şi carnea provenite de la vaci clonate au intrat pe şest în lanţul alimentar din Marea Britanie. Britanicii au aflat cu stupoare că ar fi putut bea lapte şi consuma carne de vită clonată fără să aibă habar.

Agenţia pentru Securitate Alimentară britanică (FSA) a confirmat ştirea. FSA s-a autosesizat după ce cotidianul „International Herald Tribune" a dezvăluit existenţa laptelui fraudulos în magazinele britanice, pornind de la declaraţiile unui fermier.

Sub protecţia anonimatului, de teamă să nu fie boicotat de consumatori, el a recunoscut că produce şi vinde acest aliment. Ancheta s-a extins şi asupra altor produse, responsabilii agenţiei descoperind cu acest prilej că, anul trecut, doi tăuraşi proveniţi din embrionii unei vaci clonate în Statele Unite au fost sacrificaţi, iar carnea unuia, Dundee Paratrooper, a fost comercializată şi consumată.

Cel de-al doilea, Dundee Perfect, a fost sacrificat la 27 iulie anul acesta, dar carnea acestuia, potrivit precizărilor FSA, n-a apucat să intre în lanţul alimentar.

Filiera americană

Producerea laptelui incriminat a fost posibilă mulţumită existenţei unei filiere americano-britanice: embrionii, proveniţi din celule clonate de la vaci de rasă Holstein, sunt îngheţaţi în Statele Unite, apoi expediaţi în Marea Britanie şi implantaţi vacilor de acolo. Vitele născute astfel sunt mai grase şi mai productive decât „suratele"lor naturale, deci mai rentabile pentru crescători.

Există însă şi voci care afirmă că tehnica clonajului poate favoriza transmiterea unor boli ale animalelor la om. De altfel, majoritatea britanicilor nu vor să consume „produse clonate", fie din motive de etică, fie de teamă.

Anchetă europeană

Laptele clonat nu a dat frisoane doar britanicilor, ci a deranjat şi Bruxellesul. Autoritatea europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA) a transmis Londrei că orice produs provenit de la animale clonate este considerat „aliment nou" şi necesită autorizare înainte de a fi comercializat.

Iar, din moment ce nu a primit nicio cerere în acest sens din partea Marii Britanii, EFSA a anunţat că va deschide o anchetă în cazul laptelui fraudulos. Producerea şi comercializarea produselor clonate fără autorizaţie sunt interzise în Uniunea Europeană. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite