UPDATE Hosni Mubarak a fost declarat ”clinic mort”. Un general egiptean susţine că fostul preşedinte e în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, înlăturat de la putere şi întemniţat în urmă cu două săptămâni, a suferit un accident vascular cerebral, a anunţat presa locală, citată de Agerpres. Ulterior, agenţia oficială MENA a anunţat că fostul şef de stat a făcut stop cardiac, însă a fost resuscitat.

UPDATE 05.00 Potrivit presei internaţionale, Mubarak se zbate între viaţă şi moarte.

CNN informează că există un conflict între MENA, agenţia de presă de stat a Egiptului, şi generalul Mamdouh Shahee, membru al Consiliul Suprem al Forţelor Armate. Acesta din urmă a declarat că: "Mubarak nu este clinic mort, aşa cum s-a anunţat în presă, dar starea lui de sănătate e şubredă şi se află în stare critică". Generalul a mai menţionat că Mubarak are un puls slab, de 40 de bătăi pe minut, şi a făcut un cheag pe creier.

UPDATE 01.45 Ulterior, o sursă medicală citată de AFP a declarat că Hosni Mubarak "se află în comă şi medicii încearcă să îl reanimeze. Acesta respiră cu ajutorul aparatelor", a afirmat sursa.

UPDATE 01.15 Fostul președinte a fost declarat "clinic mort" marţi seară, după ce a fost transferat de urgență la un spital militar de la periferia orașului Cairo, a anunţat agenţia oficială Mena, citată de AFP. ”Inima sa a încetat să mai bată şi a fost resuscitat cu un defibrilator de mai multe ori, însă nu a reacţionat", conform agenţiei care citează o sursă medicală.

UPDATE 00.35 Hosni Mubarak a intrat în moarte clinică, transmite AFP, citând agenţia de presă oficială egipteană.

UPDATE 00.01 Potrivit unor surse din penitenciarul Tora citate de AFP, Hosni Mubarak a fost transportat la spitalul militar Maadi, aflat la marginea capitalei egiptene, unde va primi îngrijiri medicale. Acest lucru înseamnă că starea fostul preşedinte s-a agravat.

”Degradarea stării de sănătate a lui Mubarak, care a suferit un accident vascular cerebral”, a anunţat televiziunea publică printr-o bandă.

Informaţia a fost confirmată de agenţia oficială MENA, preluată de AP și citată de Agerpres.

MENA a adăugat că responsabili ai închisorii au anunţat că este posibil ca el să fie mutat din spitalul penitenciar într-o unitate militară din apropiere.

Televiziunea de stat a precizat că fostul preşedinte în vârstă de 84 de ani, condamnat la închisoarea pe viaţă pe 2 iunie pentru că nu a oprit uciderea de protestatari în timpul revoltei de anul trecut împotriva sa, este într-o stare 'critică' şi că a fost plasat sub un aparat de respirat. MENA a anunţat mai devreme că inima lui Mubarak s-a oprit şi a fost folosit un defibrilator pentru a o reporni.

La rândul său, un responsabil al închisorii a declarat, sub condiţia anonimatului, că autorităţile penitenciarului intenţionează să îl mute pe Mubarak într-un spital militar din Maadi, o suburbie aproape de închisoarea Torah unde el este deţinut.

Mutarea lui Mubarak din închisoare ar înfuria probabil pe mulţi în rândul publicului, unde există o suspiciune larg răspândită că oficiali din securitate şi militari cu simpatii pentru fostul lor şef i-ar oferi un tratament preferenţial, notează AP.

Publicul este deja stârnit după deciziile recente luate de consiliul militar la conducerea ţării de a-l lipsi de cele mai multe puteri pe următorul preşedinte, consacrând în acelaşi timp mai multe puteri armatei. Zeci de mii de persoane s-au adunat marţi în Piaţa Tahrir pentru a protesta faţă de noile decizii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite